Lijst gegadigden koopwoning vervalt

maasdriel • De namenlijst voor mensen die een koopwoning of bouwkavel zoeken in Maasdriel, kan wat het college betreft de prullenbak in. De lijst is niet actueel en niet meer nodig omdat er geen wachtlijst is voor koopwoningen.

In november 2012 besprak de gemeenteraad al of de toewijzing van reguliere nieuwbouwwoningen nog via de lijst moest. "We hebben toen afgesproken om het nog een aantal jaren aan te kijken", brengt wethouder Gerard van den Anker in herinnering. Er zaten nieuwe projecten in de pijplijn, mensen hoog op de lijst hadden dan nog de kans om van die positie gebruik te maken.

"We hebben dertien projecten geanalyseerd. Daarop kwamen negentig reacties van gegadigden, waarvan er 22 op die lijst stonden. Ook staan sommige mensen er al meer dan vijftien jaar op zonder ooit te hebben gereageerd op een huis of kavel. De tijd is rijp om het beleid te veranderen", concludeert Van den Anker.

Behalve dat de lijst niet meer van deze tijd is, scheelt het ook administratieve rompslomp als de gemeente de belangstelling niet meer bij hoeft te houden. In de nieuwe landelijke huisvestingswet staat ook niets over regulering van de gronduitgifte, alleen voor sociale huurwoningen. Voor sociale koopwoningen blijft de gemeente wel toetsen of de kopers onder een bepaalde inkomensgrens zitten.

De gemeenteraad heeft het laatste woord over het voortbestaan van de lijst met woningzoekenden.