Twan van Gendt gaat in Rio voor medaille

velddriel • Ondanks zijn valpartij begin april kreeg BMX'er Twan van Gendt deze week bijzonder goed nieuws. De topsporter uit Velddriel is door bondscoach Bas de Bever geselecteerd voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Donderdag wordt hij pas 24, maar toch maakt hij zich nu al op voor zijn tweede Olympische Spelen. Daar zag het twee maanden geleden niet naar uit, toen de BMX'er hard ten val kwam tijdens de training voor zijn wereldbekerwedstrijd in Manchester. Het resultaat: een gebroken sleutelbeen, een gebroken rib, een slijmbeursblessure en een geperforeerde long. Een fysieke, maar zeker ook mentale klap voor Van Gendt. "In de voorbereiding op het WK (twee weken geleden, red.) werd ik er door een paar gasten afgereden waar ik nog nooit van gehoord had. Dat voelde echt als een klap in mijn gezicht."

Twee dagen na die mokerslag kon hij ineens toch met de besten mee en mocht hij aan de finale deelnemen. "Ik werd uiteindelijk zesde. Ik had dus hoger kunnen eindigen, maar ik wilde geen risico's nemen met het oog op de Olympische Spelen. Daarom kneep ik op een gegeven moment ook in de remmen toen ik in een fysieke strijd raakte met een van m'n tegenstanders. Ik dacht toen gewoon 'laten gaan', want een valpartij kon ik absoluut niet gebruiken."

Twan van Gendt denkt in Rio zijn prestatie op de Olympische Spelen in Londen, een vijfde plaats, te kunnen verbeteren: "Ik denk dat ik een medaille kan behalen, vooral als ik kijk naar m'n goede prestaties op het WK. En dat nog wel terwijl ik niet kon trainen." De grootste concurrent komt misschien wel uit eigen land: Niek Kimmann werd tweede op het WK.

Het alom gevreesde zika-virus vormt voor Van Gendt geen obstakel: "Ik heb geen moment getwijfeld om naar Rio te gaan. Vier jaar lang heb ik naar de Olympische Spelen toegewerkt, dus dat laat ik niet vanwege zo'n virus schieten. Bovendien word ik niet binnenkort vader, dus ik maak me daar niet druk om."


Martin van Hemert