• Zuilichem redde het vege lijf in Giessenburg.
• Zuilichem redde het vege lijf in Giessenburg. Foto: Rick den Besten

Zuilichem handhaaft zich in derde klasse met nipte overwinning

Afcheidscadeautje voor trainer Laros

zuilichem/giessenburg • De overwinning in Giessenburg was na de 3-0 thuiszege in eigen huis ruim voldoende om lijfsbehoud af te dwingen. Trots kan trainer Ron Laros daar overigens niet op zijn: "Het is gewoon jammer dat we hier vandaag met deze groep moesten voetballen. Ik ben wel blij dat Zuilichem in de derde klasse kan blijven, want daar horen ze met deze groep thuis."

Wennen

Het duel in Giessenburg was na twee seizoenen ook de laatste wedstrijd van Laros in dienst van Zuilichem. Het voetbal komt voor hem vanwege privé- en werkomstandigheden op een lager pitje te staan, maar dat zal naar eigen zeggen nog wel wat onwennig voelen: "Ik reed vanmorgen weg en ik zei tegen mijn vrouw dat het volgend seizoen wel gek zal zijn als ik na 25 jaar niet meer drie keer in de week weg ben. In die 25 jaar heb ik in het Land van Heusden en Altena en de Bommelerwaard veel mensen leren kennen en die wil ik allemaal bedanken voor hun support. Ik kan overal waar ik geweest ben vrij de kantine inlopen zonder dat iemand me raar aankijkt en daar ben ik best trots op."

Wilco van Heusden

Ook Wilco van Heusden is volgend jaar niet meer bij het eerste elftal van Zuilichem betrokken. Na dertien seizoenen geeft hij de voorkeur aan het tweede elftal en dus maakt hij de komst van Kornee Sterrenburg, de nieuwe trainer, niet mee.

Van Heusden had hij zijn afscheid waarschijnlijk anders voorgesteld, want pas een kwartier voor de aftrap gaf hij aan dat hij niet fit genoeg was om tegen Peursum in de basis te starten. Een hielblessure hield hem de hele wedstrijd aan de kant, waardoor de thuiswedstrijd van vorige week zijn laatste duel in dienst van Zuilichem was.

Daaraan hield hij wel een goed gevoel over: "Na die wedstrijd was er een grote opluchting vanwege de 3-0 overwinning. Dan is het lekker dat het na die wedstrijd eigenlijk zo goed als beslist is."

Toch leek het daar in de eerste helft op sportpark Peursum absoluut niet op. In de gehele eerste helft was de thuisploeg de bovenliggende partij. Zuilichem werd, mede dankzij slordigheid, grote delen van de eerste helft vastgezet in het eigen zestienmetergebied. Dat resulteerde ook in een aantal grote kansen voor de thuisploeg.

Effectief

Pas in de blessuretijd van de eerste helft wist Zuilichem in aanvallend opzicht voor het eerst iets uit te richten, en daarin toonden de spelers van trainer Laros wel hoe effectief zij kunnen zijn. Jarno van Vuuren stuurde Michel Kooyman weg over de linkerkant, waarop hij alleen op doelman Derek Peters afging. Met een schijntrap zorgde Kooyman ervoor dat Peters naar de grond ging, waarna hij volledig tegen de verhoudingen in de 0-1 binnenstiftte.

Dat bleek de definitieve genadeklap voor de thuisploeg. De Giessenburgers moesten in de tweede helft alles op de aanval gooien, waarna zij in de 55e minuut het deksel op de neus kregen. Een lange bal van achteruit van Patrick Kooyman bereikte Henk van Helvoort, die daarop doelman Peters omspeelde en in een leeg doel de 0-2 binnenschoof.

Pas in de slotfase van het duel kwam de thuisploeg tot scoren. De 19-jarige Glen Post pikte de bal op, trok vanaf de linkerkant naar binnen en schoot vanaf een kleine 25 meter de 1-2 tegen de touwen. De fraaie eretreffer was tevens het laatste wapenfeit van de wedstrijd.

Peursum is dus veroordeeld tot nog een seizoen in de vierde klasse. Trainer Rob Fluijt ziet dat echter anders: "Ik vind niet dat we veroordeeld zijn tot de vierde klasse, want ik vind dat we juist in een leuke afdeling zitten. We hebben een groep waar veel potentie in zit, met een aantal talentvolle spelers. Qua mentaliteit zou het alleen bij sommigen beter mogen, dus daar moeten ze volgend seizoen wel op inspelen", aldus Fluijt.