Enquête: ruim de helft is blij als Lidl komt

zaltbommel • De helft van de inwoners die een enquête invulden over de watertorenlocatie in Zaltbommel vindt dat de ontwikkelingen op die plek meerwaarde hebben. Iets meer dan de helft vindt de mogelijke vestiging van Lidl een pluspunt. Onder ondernemers is dat veertig procent.

De gemeente stuurde in maart de vragenlijst naar vierduizend adressen van inwoners en naar 940 ondernemers. Een kwart van de geadresseerde inwoners vulde de lijst in, bij de ondernemers waas dat minder: 18,4 procent.

Daarnaast kon iedereen zijn mening laten horen door online de enquête in te vullen. Op deze manier kwamen nog eens 1704 reacties binnen. Deze resultaten laten een verscherpt beeld zien van de uitkomsten: onder de online invullers zijn tien procent meer voorstanders van de Lidl en juist bijna tien procent minder mensen die de totale ontwikkeling geen meerwaarde noemen voor de inwoners.

Over de vestiging van horeca en een tankstation bij de watertoren zijn de invullers minder enthousiast. Veertig procent van de inwoners en ondernemers is voor een restauratie, iets minder dan dertig procent voor een tankstation.

De onderzoeksresultaten worden meegewogen in het besluit over de verdere invulling van de watertorenlocatie. Dat besluit valt na verwachting net na de zomer. Wethouder Han Looijen: "Wij stellen nu een advies op aan de gemeenteraad. Daarin kijken we naar de lange termijn en de effecten die de ontwikkeling kan hebben op onze positie als gemeente, maar bijvoorbeeld ook op de positie van de Zaltbommelse binnenstad."

De uitkomsten komen redelijk overeen met de verwachtingen van Looijen. "De mening van de ondernemers valt me mee." Vooral ondernemers in de Bommelse binnenstad hadden hun ongenoegen al flink laten merken. De enquête is gericht aan ondernemers in de hele gemeente.

Op de watertorenlocatie wordt nu al de laatste hand gelegd aan een sportpark voor voetbalvereniging Nivo Sparta en Mixed Hockeyclub Bommelerwaard.


Janneke Boogaard