Nieuwe regels reclame

zaltbommel • De gemeente Zaltbommel gaat de welstandsregels aanpassen. Er komt vooral duidelijker beleid over reclame.

De welstandsnota uit 2013 werkt op zich goed, blijkt uit een evaluatie die de gemeenteraad op 16 juni gaat bespreken. De raad wilde weten of de regels voor reclame langs sportvelden voldoen. Die kunnen verruimd worden, stelt de gemeente. De vernieuwde regels gaan vooral over zichtbaarheid van de reclame buiten het sportterrein. Verder wordt er per locatie gekeken wat kan, omdat de beleving per locatie anders is.

LED-reclame

Een andere aanleiding om regels voor reclame op te stellen is de toegenomen vraag uit de markt naar LED-reclame. De gemeente legt nu vast dat bij de beoordeling van de lichthinder de richtlijnen van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde leidend zijn. Voor de verkeersveiligheid gelden de eisen voor objecten langs auto(snel)wegen van Rijkswaterstaat.

De reclamezuilen langs de A2 zijn al een tijdje voorzien van LED-reclame. Onlangs is bij de gemeente een aanvraag binnengekomen om de beelden op de zuil bij de bocht van de Hogeweg vaker te mogen wisselen. Het college heeft deze aanvraag geparkeerd totdat de aangepaste welstandsnota inclusief nieuw reclamebeleid klaar is.

Over een ander LED-scherm, aan de gevel van Paul Meijering Metalen aan de rand van bedrijventerrein De Wildeman, loopt nog een rechtszaak. Omwonenden ervaren lichthinder.

De gemeente is van plan de reclamemogelijkheden bij winkelcentra en bedrijventerreinen buiten de binnenstad iets te verruimen. Zo mogen bedrijven voortaan zes in plaats van drie banieren laten wapperen, als dat past bij de situering en omvang van het pand. Lichtbakken aan lantaarnpalen worden op sommige plekken ook toegestaan.

Inkomsten uit deze lichtmastreclame gebruikt Zaltbommel voor controle op naleving van de regels. Met name in de binnenstad is volgens de gemeente strengere handhaving gewenst. Ook kan het zijn dat de gemeente meer gaat letten op reclameborden in weilanden. Die zijn volgens de huidige regels al verboden, maar worden nu oogluikend toegestaan.

De nieuwe welstandsnota wordt naar verwachting in november van kracht. Vooraf wordt er nog een bijeenkomst gehouden waar inwoners hun mening kunnen geven.


Janneke Boogaard