• Tijdens de carrouselvergadering overhandigden kinderen zelfgemaakte 'dromenvangers'.
• Tijdens de carrouselvergadering overhandigden kinderen zelfgemaakte 'dromenvangers'. Foto: Lya Cattel

Bestuur en buurtbewoners vechten voor voortbestaan

Toekomst TorenTuin nog steeds onzeker

zaltbommel • Politiek Zaltbommel wil op korte termijn nog geen besluit nemen over de toekomst van de TorenTuin in de oude binnenstad van Zaltbommel.

Wethouder Adrie Bragt heeft de opdracht gekregen om nog een keer met het bestuur van de tuin, Woonlinie en de architect van de nieuwbouwplannen op het terrein om tafel te gaan om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Dat was de uitkomst van de carrouselvergadering donderdagavond waarin de politiek sprak over de mogelijkheden om het terrein aan de Vogelenzang/Agnietentuin opnieuw in te richten, mét, zonder of met een (zeer) uitgeklede TorenTuin. Het college heeft vier varianten op papier gezet en hoopte dat de gemeenteraad tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota op 7 juli een besluit zou nemen, zodat de financiële consequenties van die beslissing in de begroting kunnen worden opgenomen.

Het stuk grond zou eigenlijk jaren geleden al bebouwd zijn met nieuwbouwwoningen, maar door de crisis gingen die plannen niet door. Buurtbewoners namen het initiatief om er een 'TorenTuin' van te maken, een plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, kinderen kunnen spelen en die mooi groen is ingericht met fruitbomen, een moestuin en veel bloemen. Nu de economie er weer beter voorstaat, zijn er plannen om de grond toch weer te bebouwen. Maar de TorenTuin is volgens de initiatiefnemers inmiddels zo'n begrip geworden en met name zo belangrijk voor de 'sociale cohesie' in de binnenstad en de rest van Zaltbommel, dat het bestuur er alles aan doet om de tuin voor voort te laten bestaan.

Bij de vergadering donderdagavond zat de publieke tribune vol en spraken bestuur van de TorenTuin, de architect van het plan en de bewoners van de Vogelenzang mee. Kinderen hadden 'dromenvangers' gemaakt en lazen een fragment voor uit Pluk van de Petteflat. Zij noemden hun 'TortelTuin' "Een plek om te struinen en te ravotten, te ontdekken en te ontmoeten en om echt 'Kind te kunnen zijn'".

De meeste fracties willen de nieuwe gespreksronde tussen de partijen afwachten en daarna pas kiezen voor welke variant ze gaan. Alleen PvdA en D66 zijn nu al glashelder in hun opvatting. "In dit gebied wordt niet meer gebouwd", aldus Nico van Wijk van de PvdA. "De TorenTuin heeft de tijdelijkheid overtroffen en haar bestaansrecht bewezen, we moeten het dus in de huidige vorm handhaven", zei Thom Ummels (D66).

Britta Alink