• De leerlingen van het Cambium aan het werk met het decor.
• De leerlingen van het Cambium aan het werk met het decor. Foto: Fon Heijmans

Kunstklas maakt decor 'Tuin van Kees'

ZALTBOMMEL • De leerlingen van de Kunstklas van het Cambium College zijn druk in de weer met het maken van een decor voor de grote voorstelling van theaterschool Tuin van Kees.

Fon Heijmans en Astrid Oosterhuis van de theaterschool zijn heel blij met de inzet van de leerlingen. Het tweetal is dit jaar samen met de twee andere bestuursleden helemaal zelf verantwoordelijk voor de productie van de voorstelling. "De grote vraag voor amateurgezelschappen is altijd hoe je een goed decor krijgt, waar je dat kunt maken en waar je het op kunt slaan", vertelt Fon. Hij nam contact op met het Cambium en mocht in de Kunstklas komen vertellen wat de bedoeling is. "De leerlingen mochten van hun docent zelf beslissen of ze met het project aan de slag wilden. Gelukkig zagen de meeste leerlingen het zitten. Ze hebben zelf ideeën aangedragen over de invulling van onze wensen. We wilden in ieder geval een hotel-achtergrond, een souvenirshop, een sapjeswinkel en een terras."

Het bestuur van De Tuin kon gratis aan dertig vierkante meter houten platen komen en daar zijn de Cambiumleerlingen nu elke vrijdag een paar uur mee bezig. Het resultaat is te bewonderen op zondag 10 juli om 14:30 uur in De Poorterij.

In totaal doen twintig leerlingen van de Theaterschool mee aan de productie 'Start', een toneelstuk met liedjes. Tuin van Kees brengt elk jaar een grote voorstelling op de planken, maar doet door het jaar heen nog veel meer. Dit jaar waren de kinderen bijvoorbeeld in december te zien tijdens de zaterdagmarkt op De Markt. Daar speelden ze scènes uit de musical Oliver Twist, waar ze allerlei producten van de marktkramen pikten. "Dat was heel leerzaam", vertelt Fon. "Ze traden voor het eerst op buiten de bescherming van een zaal. Echt op straat, tussen winkelend publiek." Dit jaar zijn de kinderen onder andere te zien tijdens de Aardbeiendag op zaterdag 18 juni. Daar zullen ze diverse liedjes uit de musical zingen. In november werken de theaterleerlingen als altijd mee aan het grote Sint-Maartensfeest. Dat feest wordt dit jaar in Zaltbommel extra groot aangepakt omdat het dit jaar 1700 jaar geleden is dat de beschermheilige geboren is.

Het decor is waarschijnlijk in de derde week van juni klaar. Op 5 juli wordt het voor het eerst opgebouwd op het podium van De Poorterij. De theaterschool heeft een professionele geluids- en lichtman ingehuurd. En toch wordt het natuurlijk nog heel spannend of alles klopt en past. De Tuin van Kees en de Kunstklas hebben er in ieder geval veel vertrouwen in. Nu al hebben ze afgesproken dat de Kunstklas in 2018 opnieuw aan de slag gaat met een decor voor de grote voorstelling. Volgend jaar slaan de leerlingen over, omdat ze zich dan weer voor honderd procent richten op een kunstwerk voor de tweejaarlijkse buitenexpositie Pracht in de Gracht.

Britta Alink