Rivierenland werkt gestaag aan glasvezel

regio • De neuzen in Regio Rivierenland staan nog steeds dezelfde kant op als het gaat om nut en noodzaak van snel internet. De gemeenten willen begin 2017 starten met de uitrol op plekken waar marktpartijen dat niet zien zitten.

Of dat tijdspad haalbaar is, ligt aan de verdere invulling van het project, die nog niet helemaal rond is.

Maandagavond praatten de voortrekkers binnen de regio de raadsleden van de tien gemeenten - waaronder Zaltbommel en Maasdriel - bij over het project. Kees Zondag, wethouder in Zaltbommel en één van de kartrekkers, laat weten dat de meeste informatie die maandag is gedeeld, geheim is. Het gaat dan om ideeën die zijn ingediend door marktpartijen.

"Maar in zijn algemeenheid kunnen we stellen dat de marktpartijen het nog steeds laten afweten in de buitengebieden", zegt Zondag. KPN heeft onlangs wel breedband aangelegd naar de verdeelkast in Alem, maar dat was volgens Zondag puur uit concurrentieoverwegingen. "KPN laat zo lang mogelijk het oude koperdraad liggen. Logisch, want dat kost hen niks."

De aanwezige raadsleden deelden volgens Zondag de conclusie dat de gemeenten dus zelf infrastructuur moeten gaan aanleggen. Wel moeten er nog heel wat hobbels genomen worden. Voor het project moet Europese toestemming worden gevraagd.

"Daarnaast zullen alle gemeenteraden een principebesluit moeten nemen. Dan gaat het over geld en de manier waarop we het netwerk gaan beheren. Het heeft de grote voorkeur om het regiobreed aan te pakken: massa geeft voordeel, als het gaat om de investering, de risicoverdeling en je positie ten opzichte van aanbieders van diensten die straks van het glasvezelnet gebruik willen maken."

In Maasdriel had het CDA vragen gesteld aan het college over de voortgang van het project, ook omdat elders in de provincie Gelderland de strategie voor de aanleg van glasvezel is gewijzigd. Het college antwoordt dat de regio nooit is uitgegaan van een provinciale regeling, maar de koers van de provincie wel nauwlettend volgt.


Janneke Boogaard