• Zuilichem was Peursum vrijwel de hele wedstrijd de baas.
• Zuilichem was Peursum vrijwel de hele wedstrijd de baas. Foto: Rick den Besten

Spel doet weer denken aan periode voor de winterstop

Handhaving lonkt voor Zuilichem

zuilichem • De ploeg van trainer Ron Laros won zaterdag in eigen huis met 3-0 waardoor de wedstrijd die volgende week in Giessenburg plaatsvindt een formaliteit lijkt.

Laros kijkt dan ook met het nodige vertrouwen uit naar die wedstrijd: "Zuilichem hoort gewoon leuk te voetballen in de derde klasse en dat gaat lukken. Dat verdienen de trouwe supporters en dat verdienen de spelers, waarvan sommigen te goed zijn om in de vierde klasse te spelen. We zijn er alleen nog niet, want er zijn, bijvoorbeeld in onze klasse, al genoeg gekke dingen gebeurd. 4-0 was wat dat betreft 'safer' geweest, maar ik kan mijn jongens niks verwijten."

"We hebben nu nog negentig minuten te gaan tegen een technisch goede ploeg, dus we zullen toch flink aan de bak moeten. Ik heb wel voor het eerst sinds drie maanden weer eens genoten van mijn ploeg, want ik heb vandaag het Zuilichem van voor de winterstop gezien", refereert de trainer aan de periode dat zijn ploeg zelfs koploper in de derde klasse was.

Op een zonnig maar verre van 'uitverkocht' sportpark De Meidijk verschenen beide ploegen in hun nagenoeg sterkste opstelling aan de aftrap. Ook de vaak geroemde voorhoede van Zuilichem, met Erik van Dalen, Michel Kooyman en Rob Bouman in de gelederen, was compleet.

Strafschop

Vooral Kooyman liet al in de eerste twintig minuten van de wedstrijd zien dat hij, mits hij het op zijn heupen heeft, in zijn eentje een wedstrijd kan beslissen. Nog voor het eerste kwartier was verstreken, slaagde Kooyman erin om tweemaal het vijandelijke zestienmetergebied te betreden. De eerste keer ging de aanvaller te opzichtig naar de grond, waardoor scheidsrechter Van Bleek de thuisploeg geen strafschop toekende.

Amper twee minuten later zwichtte de arbiter alsnog, toen Kooyman andermaal naar de grond werd gewerkt. Jarno van Vuuren stuurde vervolgens doelman Derek Peters de verkeerde hoek in en schoot simpel de 1-0 binnen.

Behoudens een aantal kleine plaagstootjes wist Peursum in de eerste helft geen bres te slaan in de Zuilichemse verdediging. Dat was mede te wijten aan het slordige spel van de ploeg van trainer Rob Fluijt en aan een zelfverzekerd keepende Gijsbert van Tongerlo.

Ook na rust hield Zuilichem het heft in handen. Na zes minuten tekende Rob Bouman, op aangeven van Kooyman, voor de verdiende 2-0. De Giessenburgers protesteerden daarop wegens vermeend buitenspel hevig bij de vrouwelijke grensrechter, maar zij hield voet bij stuk.

Door die bevrijdende goal ging Zuilichem vrijer voetballen, waardoor Peursum nog meer onder druk kwam te staan. 25 minuten voor tijd besliste Erik van Dalen het duel na een assist van Wilco van Heusden. Diezelfde Van Dalen kreeg in de resterende tijd nog een handvol kansen, maar die waren allen niet aan hem besteed.

In de blessuretijd van de wedstrijd ontving de 36-jarige Rick van der Kooy zijn tweede gele kaart. Hij mist daardoor het duel in Giessenburg. Peursum moet het dan eveneens stellen zonder Niels Nomen. De spits is dan namelijk op vakantie, net als Zuilichem-aanvaller Rob Bouman. De bezetting van de aanvalslinie van de ploeg van Laros laat sowieso te wensen over, want Van Dalen is door zijn gele kaart geschorst.

Van Dalen, die met zijn snelheid de verdediging van Peursum meermaals tot wanhoop dreef, baalt in meerdere opzichten dat de score niet hoger opliep: "4-0 was mooier geweest, want we hadden een deal met Ron. Als we met vier doelpunten verschil hadden gewonnen, hadden we 250 euro gekregen, maar dat gaat nu dus helaas niet door", vertelt Van Dalen lachend. Hij verwacht overigens niet dat zijn afwezigheid grote gevolgen heeft voor de wedstrijd van zaterdag: "Nee, we hebben nog meer aanvallers die net zo gevaarlijk kunnen zijn. Het is wel zaak om daar de eerste goal te scoren, dan zijn we binnen."