• Eén van de dierenartsen brengt een chip aan.
• Eén van de dierenartsen brengt een chip aan. Foto: aangeleverd

Korting op chip bij dierenartsen

zaltbommel/hedel • In de maanden juni en juli krijgen eigenaren bij dierenartsenpraktijk Zaltbommel en dierenartsenpraktijk Bommelerwaard-Zuid (Hedel en Kerkdriel) korting op het chippen en registreren van hun hond of kat. Dat heeft meer voordelen dan alleen het sneller terugvinden van een weggelopen dier.

De meest praktische reden om een dier te chippen is dat het dier op het moment dat het weggelopen is en gevonden wordt weer snel met zijn baas verenigd kan worden. Via de chip is snel te achterhalen wie de eigenaar van het dier is.

Verplicht

Daarnaast zijn dieren door middel een chip te identificeren. Wanneer een hond of kat meegaat naar het buitenland is het verplicht dat het dier een chip heeft. Ook huisdierverzekeringen stellen het verplicht dat de verzekerde dieren gechipt zijn.

Illegale handel aanpakken

Verder helpt het chippen van dieren misstanden in de illegale dierenhandel aan te pakken. De herkomst van de dieren is vaak niet duidelijk en dat maakt het lastig maatregelen te treffen. Vanaf 1 april 2013 is elke fokker verplicht zijn pups binnen zeven weken na de geboorte te laten chippen. Wie een pup gaat kopen, doet er dus goed aan bij aanschaf op te letten dat het dier een geregistreerde chip heeft.

En dan is er het probleem van de dieren die in de steek zijn gelaten door hun baasje. Om dit soort praktijken beter aan te pakken, is het belangrijk om te weten waar het dier vandaan komt en wie de eigenaar is.

Wat is een chip?

Een chip is een klein buisje dat onder de huid van uw huisdier zit en een nummer bevat. Het inbrengen van de chip gebeurd via een hol naaldje. Met een scanner kunnen dierenartsen, asielen en bijvoorbeeld politie en brandweer het nummer van de chip uitlezen.

Als de chip geregistreerd is, staan de gegevens in een databank. Via het chipnummer kunnen de gegevens opgezocht worden. Als de chip echter niet geregistreerd is, heeft het dier, de eigenaar en degene die het baasje zoekt er niet veel aan.

Op www.chipnummer.nl is te controleren welke gegevens bij een bepaalde chip geregistreerd staan.

Eigenaren die willen weten of hun kat of hond gechipt en geregistreerd is, kunnen een afspraak maken bij dierenartsenpraktijk Zaltbommel (0418-512009) en dierenartsenpraktijk Bommelerwaard-Zuid (073-5994001). Deze controle is gratis. Is het dier niet gechipt, dan kan dat in de maanden juni en juli tegen gereduceerd tarief van 25 euro gedaan worden.

Voor meer informatie en contactgegevens:


q www.dapzaltbommel.nl

q www.dapbommelerwaard.nl