• Honderd certificaathouders proefden het eerste bier bij Orion.
• Honderd certificaathouders proefden het eerste bier bij Orion. Foto: Janneke Boogaard

Een jaar dat zijn weerga niet kent

zaltbommel • Adrie van der Meijden is er gewoon een beetje geëmotioneerd van. Een jaar is zijn Zaltbommelse Stadsbrouwerij open, en honderden liefhebbers hebben het initiatief in hun hart gesloten.

Vorige week dinsdag was de eerste bijeenkomst voor certificaathouders. Dat was ook zoiets: Van der Meijden startte een fundraisingactie om de bierbrouwerij mogelijk te maken, met het idee 'we zien wel wat er binnenkomt'. Binnen de kortste keren kochten tweehonderd belangstellenden 245 certificaten. Twee maanden later was de installatie een feit.

Honderd 'aandeelhouders' zorgden dinsdag voor een volle bak in het proeflokaal bij de brouwerij. Zij hoorden dat de certificaten ondergebracht worden in een officiële vereniging, die van de winst activiteiten gaat organiseren, waaronder een tijdschrift. "Jullie hebben met zijn allen mogelijk gemaakt dat ik mijn hobby heb kunnen omzetten in iets moois", bedankte Van der Meijden hen, voordat iedereen het glas hief met daarin het allereerste eigen brouwsel - nou ja: het eerste brouwsel dat de toets der kritiek van de brouwer kon doorstaan. "De eerste twee pogingen mislukten", zegt Van der Meijden met een lachje.

Beleving

Het komt dan ook nauw met dat brouwen, vertelt hij in de ruimte naast het proeflokaal die hij eigenhandig heeft ingericht. Vooral de temperaturen in de verschillende vaten zijn bepalend voor het eindresultaat. Bezoekers kunnen hem aan het werk zien: "Bier is beleving". Vier van de 24 taps zijn inmiddels aangesloten op eigen bier. Dat moeten er acht worden.

"Mijn doel is dat mensen hier genieten van ambachtelijke bieren én dat we het middelpunt zijn van de Bommelerwaardse samenleving." Daarmee verwees Van der Meijden naar de presentatie van de Bommelse historicus en stadsgids Marjan Witteveen, die de certificaathouders onder meer liet zien dat er vroeger veel meer kroegen waren dan nu. Hotel Gottschalk was een belangrijk middelpunt waar nieuwtjes gedeeld, successen gevierd en debacles verwerkt werden.

In het eerste jaar dat de Stadsbrouwerij open is, blijkt wel dat die voorziet in een behoefte. "Het was de bedoeling dat ik de tent alleen zou runnen, met hulp van mijn vrouw in het weekend. De eerste dag dat we open waren, zat het terras na twintig minuten vol. Ik wist niet wat me overkwam. Nu werken we er met drie vaste mensen en zeven oproepkrachten. Het was een jaar dat zijn weerga niet kent."

Keerzijde van het succes is dat bewoners van de Nieuwstraat klagen over herrie. Bij de Raad van State loopt een zaak tegen de gemeente, die volgens de omwonenden te makkelijk toestemming heeft gegeven voor het proeflokaal en andere horeca in het Poorterij-complex. De uitspraak wordt over een week of zes verwacht.

Janneke Boogaard