• Langs de Ouwelsestraat is een vrijliggend fietspad gekomen.
• Langs de Ouwelsestraat is een vrijliggend fietspad gekomen. Foto: PHTB

Kassen verplaatst, fietspaden aangelegd

regio • Het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB) is nu vijf jaar bezig met de herstructurering van de tuinbouw in de Bommelerwaard. Om de resultaten te tonen, werd woensdag een werkbezoek voor bestuurders georganiseerd.

Het PHTB leidde de bezoekers rond door het gebied en bezocht highlights van de herstructurering. Teun Biemond, directeur PHTB: "Het is belangrijk om politiek beslissers te laten zien wat we hier realiseren. Dat is na vijf jaar veel: er is bijna 55 hectare kassen gesloopt en 28,5 hectare gebouwd in de Bommelerwaard. Daarnaast zijn vergunningen verleend voor drie bedrijven om nieuw te bouwen, in totaal goed voor bijna 18 hectares."

Groen en wegen

De herstructurering beslaat ook groen en wegen in de regio. Biemond: "Om de tuinbouw landschappelijk goed in te passen en de leefbaarheid voor inwoners te vergroten, is onder andere 2,3 kilometer natuurvriendelijke oever aangelegd en zijn we bezig met het landschappelijk inpassen van tuinbouwgebied zoals de Pronkgronden bij Poederoijen. Samen met de gemeente Zaltbommel hebben we de aanleg van bijna een kilometer nieuw, veilig fietspad langs de Ouwelsestraat in Gameren mogelijk gemaakt. Daarnaast zorgt het PHTB voor de herontwikkeling van oud tuinbouwgebied zoals Uilenvlugt in Brakel. Hier is glas weggehaald en komen tien woningen."

Het ondernemerschap van de tuinbouwers in de Bommelerwaard wordt gekenmerkt door innovatie. De bestuurders bezochten daarom samen met het PHTB kweker Lies van Wijk bij zijn bedrijf Chrywijk. In Brakel richt Van Wijk zich op de Bouvardia-teelt: "Voor Bouvardia ontwikkelden we een unieke teeltwijze en productkwaliteit. Dat moet om je te onderscheiden van de concurrentie. Tuinders ondernemen in een constant veranderende markt; daarom moeten wij wel innoveren met een flexibele insteek." Het PHTB ondersteunt innovatieve tuinbouwers bij verplaatsing en uitbreiding van hun bedrijf binnen de Bommelerwaard.