• Tessa (links) met Valérie Brandsma en Vera Westervoort.
• Tessa (links) met Valérie Brandsma en Vera Westervoort. Foto: aangeleverd

Turnsters Hamarithi schitteren op landelijke finale

Tessa van Dalen wint brons op balk

aalst/dordrecht • In de ochtend startte Valérie Brandsma bij de pupillen 2 Nationaal 3 op vloer. Ze turnde bijna alle plusjes. Op sprong was zij een van de betere turnsters, ze werd op dit onderdeel zesde met 13,600 punten. Brug is één van de moeilijkste toestellen voor Valérie en vereist nog extra training. De balk werd stabiel en netjes uitgevoerd, wat resulteerde in 12,467 punten. Allround werd ze 24e met 52,200 punten.

Emma Burghout kwam in actie bij de jeugd Nationaal 4. Zij kreeg complimenten van de jury voor haar nette basisoefening op balk en scoorde hiermee 13,000 punten. Net als Valérie wist Emma ook bij sprong een goede notering te halen. Bij brug turnde ze voor het eerst het bonuselement kip en dit pakte goed uit. Emma werd 16e met 50,950 punten.

Vera Westervoort turnde haar nationale debuut bij de jeugd derde divisie. Het deelnemersveld was enorm sterk. Tussen nummer 1 en 36 zaten slechts drie punten. Op balk werd een sprongencombi niet geteld, maar toch leverde die oefening nog 10,800 punten op. Op sprong liet Vera wat steken vallen. Haar vloeroefening was daarentegen gracieus uitgevoerd. Vera turnde naar 11,700 punten en 44,183 punten in de meerkamp. Dit was goed voor een dertigste plaats.

In de avond turnde Tessa van Dalen ook haar NK-debuut als junior derde divisie. Tessa turnde haar eerste twee toestellen ijzersterk, maar maakte uiteindelijk toch nog wat foutjes. Op vloer werden alle onderdelen geteld, waaronder ook haar nieuwe sprongencombi. Dit leverde wat extra punten op. Haar score op vloer was 11,400. Ook haar half in, half uit op sprong werd keurig uitgevoerd na de tips van de trainsters (11,800). Bij het onderdeel brug turnde ze een sterke oefening, maar werd haar afsprong niet gewaardeerd. Dit zorgde voor onnodige aftrek. Een ingediende klacht leverde helaas niks op. Met balk moest zij het toestel eenmaal verlaten, verder was er weinig op de oefening aan te merken. Allround eindigde Tessa als 24e met 44,200 punten.

Tessa van Dalen turnde naast de meerkampfinale ook in de toestelfinale op het onderdeel balk. Daar moest ze haar oefening in de meerkamp verbeteren. De druk lag dan ook hoog toen zij de overige turnsters zeer moeilijke elementen zag turnen. Zelf was ze als tiende en laatste aan de beurt. Het was zeer spannend, maar ze turnde een sublieme oefening. Met 11,400 punten, meer dan één punt boven de score in de meerkamp, mocht zij verdiend op het erepodium komen als derde van Nederland op het toestel balk bij de junioren derde divisie.