• De Mispelkrakers hebben een goede onderlinge band.
• De Mispelkrakers hebben een goede onderlinge band. Foto: Levin&Paula Photography vof

'Om nog 44 jaar door te gaan kunnen we wel aanwas gebruiken'

Als zwemmen zonder zwembroek

zaltbommel • "Carnaval zonder blaasmuziek? Dat is als zwemmen zonder zwembroek." Jan van Keulen (37 jaar Mispelkrakers) en Lianne Josemanders (acht jaar Mispelkrakers) zijn er stellig in. "Je kan wel gaan zwemmen, maar je voelt toch dat er iets cruciaals mist", lachen ze.

Vijf dagen lang blazen ze tijdens carnaval het dak eraf in de Mispelhof. Zaterdag staan de intocht en de optocht op het programma. "Daarnaast spelen we alweer vijftien jaar op zondagochtend tijdens de kerkmis. Een speciaal moment, omdat hier niet alleen carnavalsmuziek gemaakt wordt, maar ook muziek met een serieuze toon."

Hoeven ze niet op te treden, dan zijn de muzikanten meestal toch paraat bij carnavalsactiviteiten. "Vooral zondagmiddag tijdens de kindermiddagen geeft dit echt een familiegevoel", vertellen Jan en Lianne.

Dat familiegevoel wordt versterkt tijdens andere activiteiten, zoals optredens op de pistes in Winterberg. "Geweldig om in zo'n speciale winterse omgeving te kunnen spelen, leuk publiek en bij de après-ski tent ging letterlijk het dak eraf. Dit soort trips zijn altijd goed voor de onderlinge band met elkaar, ook omdat we meestal blijven overnachten."

Als ze een hoogtepunt uit de afgelopen 44 jaar moeten noemen, kunnen Jan en Lianne moeilijk kiezen. Behalve Winterberg hoort ook de Kerstspecial van 2013 tot die hoogtepunten: een kerstconcert met een eigen film waarin elk lid een rol speelde. "De zaal zat vol en de sfeer was geweldig."

Ook de landelijke intocht van Sinterklaas in 2002 was een hele happening. Een deel van de Mispelkrakers ging mee op Pakjesboot 12 en zag hoe zo'n tachtig tv-pieten achter de schermen zaten te lezen, te kaarten en te breien in afwachting van de uitzending.

De Mispelkrakers luisteren braderieën en festivals op en spelen soms in de Efteling. Jan, muzikaal leider: "Naast veel plezier willen we ook muziek spelen met goede kwaliteit."

Muziek maken doet de blaaskapel ook tijdens het jubileum, dat zaterdag 4 juni gevierd wordt. In de middag is er een programma voor de leden met aanhang en 's avonds vieren ze het jubileum samen met muziek- en carnavalsvrienden, familie en kennissen in Het Hof aan de Oliestraat 22. Ook oud-leden zijn uitgenodigd. "Op deze avond zullen we zelf nog een aantal nummers uit het verleden laten horen, hiervoor zijn we het archief in gedoken", lachen de twee Mispelkrakers geheimzinnig.

En wat staat er op het verlanglijstje van de jarige? "Als verjaardagwens hebben wij dat wij graag nog 44 jaar door zouden willen gaan. Maar dat gaat niet lukken als we geen nieuwe, jonge aanwas in onze club krijgen. We kunnen versterking gebruiken in onder andere het zwaar koper, zodat de club nog jaren door kan gaan."

Enthousiaste muzikanten kunnen altijd een keer komen kijken op woensdagavond in de kantine van sporthal De Ring, daar zijn de repetities elke week vanaf 20.00 uur.


q www.mispelkrakers.nl