Veilig Thuis heeft nog dit jaar meer geld nodig

regio • Veilig Thuis heeft in de tweede helft van 2016 ruim 1,6 miljoen extra nodig voor de uitvoering van werkzaamheden en 'doorontwikkeling' van de organisatie.

Dat schrijft bestuursvoorzitter Bert Frings van GGD Gelderland-Zuid, waar Veilig Thuis onder valt, aan de gemeenteraden in de regio. Veilig Thuis is het meldpunt bij verdenking van huiselijk geweld of kindermishandeling.

Het geld is nodig omdat het aantal zaken de laatste tijd is verdrievoudigd. Voor de afhandeling hiervan is minder capaciteit beschikbaar omdat medewerkers van Veilig Thuis meer uren kwijt zijn aan onder meer scholing en overleg. Daarnaast wordt Veilig Thuis op kosten gejaagd door een inspectierapport van de Inspecties Jeugdzorg (IJZ) en Gezondheidszorg (IGZ). Die concludeerden eind 2015 dat Veilig Thuis op slechts acht van de 24 toetsingscriteria aan de verwachtingen voldeed. Daarom moet er nu geïnvesteerd worden in 24/7 beschikbaarheid en een registratiesysteem ter ondersteuning van het werkproces.

Frings wijst erop dat het budget vergeleken met andere Veilig Thuis-organisaties niet tot de hoogste van Nederland behoort. Gecorrigeerd voor het aantal inwoners krijgt deze regio 3,1 miljoen euro. Er zijn regio's die vijf miljoen of bijna dit bedrag ontvangen.

Van de begrote 1,6 miljoen euro komt ruim 82.000 euro voor rekening van gemeente Zaltbommel. De bijdrage van Maasdriel is circa 24.000 euro.

Verscherpt toezicht

Veilig Thuis staat sinds vorige maand onder verscherpt toezicht te staan van de twee inspectiediensten. Die hebben er onvoldoende vertrouwen in dat de wachtlijsten vlot weggewerkt worden. Ongeveer 300 dossiers staan soms al maanden open of wachten op overdracht aan de sociale wijkteams.

Eind vorig jaar werden er al urgente verbeterpunten bij Veilig Thuis Gelderland Zuid geconstateerd. Jeugdzorg constateerde toen dat de medewerkers geen idee hadden hoe het met de veiligheid was gesteld bij zaken op de wachtlijst. En ook niet bij een gedeelte van de zaken die zij in behandeling hadden.

De inspectiediensten beschuldigen Veilig Thuis ervan een vertekend beeld te hebben gegeven van de wachtlijsten. Het algemeen bestuur van GGD Gelderland-Zuid heeft inmiddels een 'aanvalsplan' gemaakt om meldingen, onderzoeken en de doorverwijzing naar andere instanties te versnellen.

André van der Vlerk