Neerijnen wil actuele cijfers over speelzaal

ophemert • Er moeten eerst actuele cijfers komen over de behoefte aan een peuterspeelzaal in Ophemert voordat gemeente Neerijnen mogelijk over de brug komt met subsidie.

Dat is de uitkomst van een debat dat donderdagavond werd gevoerd over een doorstart van de eind 2015 gesloten peuterspeelzaal Dikkie Dik.

Oppositiepartij GBN diende tijdens de vergadering een initiatiefvoorstel in om de peuterspeelzaal nieuw leven in te blazen. Hiervoor wilde de partij tot 2018 10.500 euro beschikbaar stellen, plus een eenmalig bedrag van ruim 2.100 euro voor een GGD-keuring van het beoogde onderkomen in de Prins Willem Alexanderschool.

In de lift

Omdat de door GBN aangevoerde aantallen over plaatsbare peuters en wachtlijsten alweer van een half jaar geleden dateren, wil de raad de beschikking krijgen over de jongste cijfers. Een motie in deze richting van SGP werd door alle raadspartijen gesteund, ook door GBN.

Wat SGP-voorman Jos van Manen betreft krijgt de raad de beschikking over de meest kakelverse cijfers, bij voorkeur van 1 mei jongstleden. Blijkt hieruit dat de vraag groot is en het aantal peuters de komende jaren in de lift zit, dan lijkt de politiek bereid om het peuterspeelzaalwerk in Ophemert alsnog te subsidiëren.

Het initiatiefvoorstel van GBN krijgt een tweede kans in de raadsvergadering van medio juni. De gegevens moeten komen van Stichting Peuterspeelzalen Gemeente Geldermalsen (SPGG), de exploitant van peuterspeelzalen in onder andere Haaften, Opijnen en Varik.

Nog plek in Varik

Partijen in de raad wezen er donderdag verder op dat ouders in Ophemert eventueel ook terechtkunnen in Varik waar nog overcapaciteit is. Geen goed idee, vond GBN-fractieleider Petra van Kuilenburg, die tegenwierp dat sommige ouders zonder werk zitten en lang niet iedereen over een extra auto beschikt om kinderen te brengen en op te kunnen halen.

Eigen speelzaal

De SGP is bang dat de redding van de Ophemertse peuterspeelzaal tot een discussie zal leiden waarbij meer Neerijnense kernen een eigen peuterspeelzaal willen.


André van der Vlerk