's Avonds en op koopzondag gratis parkeren

zaltbommel • De VVD en de ondernemersvereniging OVZ willen op koopavonden en koopzondagen het betaald parkeren in Zaltbommel afschaffen. Het autovrij maken van de Markt zien ze nog steeds niet zitten.

"Zo wordt het hopelijk aantrekkelijker voor mensen om op deze speciale dagen te vertoeven in onze binnenstad", zegt Gerrine Fernhout van de VVD. De partij was al bezig aan een voorstel voor de gemeenteraad waarin dit staat en voelt zich gesterkt door een brief van de OVZ met hetzelfde idee.

De gemeenteraad denkt al langer na over het parkeren in de binnenstad. De meerderheid van de raadsleden wil bij wijze van proef een jaar lang de Markt autovrij maken. De VVD is daartegen.

Te riskant

Fernhout: "Er zijn honderden onderzoeken gedaan door hele slimme mensen, die vaak een afwijkende uitkomst hebben. Ook zien we dat in heel veel grote en kleine steden verschillende zaken worden geprobeerd en dat het ook per stad verschilt wat het beste werkt." 'Zomaar' iets uitproberen is dan ook te riskant, vindt ook Michiel Nijstad van Fotolux in de Gamerschestraat. "Er zijn legio voorbeelden van soortgelijke steden waar juist dit soort veranderingen een strop bleken te zijn voor vele ondernemers", schrijft hij aan de gemeente. "Wij zijn van mening dat alleen de proefperiode al voldoende is om vele winkeliers en horecabedrijven in Zaltbommel de definitieve doodsklap te geven, daar reeds een zwaar gevecht is gestreden tijdens de recessie."

Een leeg plein geeft ook geen gezellige uitstraling, vindt Nijstad. "Dit plan zal enkel werken met een groter aanbod aan terrassen en restaurants op de Markt, maar de horecaondernemers in Zaltbommel geven aan dat hier niet voldoende klandizie voor is." Zijn conclusie: "Wij willen de raadsleden daarom ook vragen om definitief af te zien van dit plan en de genoemde proefperiode. We zijn op dit moment niet in staat om de negatief effect van deze proef te doorstaan. Alstublieft doe dit niet!"

Janneke Boogaard