• Leuk: wilgentenen snoeien met een schilijzer.
• Leuk: wilgentenen snoeien met een schilijzer. Foto: Staatsbosbeheer

Kinderen ontdekken eendenkooi

waardenburg • Twaalf leerlingen van de taalplusklas van de Rotondaschool in Tiel gingen donderdag op ontdekkingstocht in de eendenkooi aan de Broekgraaf in Waardenburg.

Het was de eerste klas die deelnam aan het nieuwe educatieprogramma 'Het dagboek van de kooiker'. Bij dit feestelijke gebeuren waren ook wethouder Jaap Andriesse van de gemeente Neerijnen en de gepensioneerde kooiker Leen van den Ham aanwezig.

Het programma 'Het dagboek van een kooiker' bestaat uit een combinatie van cultuurhistorie en natuurbeleving. De schoolkinderen beleven de natuur op speelse wijze door een aantal doe-opdrachten. Staatsbosbeheer brengt op deze manier de natuur dichter bij de kinderen.

De eendenkooi is maar liefst 500 jaar oud. Het is één van de mooiste eendenkooien van Staatsbosbeheer en nog steeds helemaal compleet. De kooiplas ligt tussen de oude knotwilgen en -essen. Met een vanginstallatie ving de kooiker de eenden. Hij werkte nauw samen met zijn hond om wilde eenden in de vangpijp te lokken. Vroeger ving de kooiker de eenden voor de slacht, later ook voor onderzoek. Momenteel worden er geen eenden meer gevangen in de kooi in Waardenburg, maar wordt de eendenkooi uitsluitend gebruikt voor excursies en educatie.

De leerlingen van de Rotondaschool kregen donderdag uitleg van een aantal speciaal opgeleide vrijwilligers van Staatsbosbeheer. Vooral het schillen van de wilgentenen viel erg in de smaak bij de leerlingen.

Leerkrachten die met hun klas deel willen nemen aan 'Het dagboek van de kooiker' kunnen contact opnemen met de boswachter.


q staatsbosbeheer.nl/eendenkooiwaardenburg