Varianten en financiën Agnietentuin bekend

zaltbommel • De vier verschillende varianten voor de invulling van het braakliggende terrein aan de Agnietenstraat in Zaltbommel zijn bekend. De invulling is bepalend voor de toekomst van buurttuin de TorenTuin.

Bij alle opties wordt er extra gebouwd en wordt de TorenTuin dus kleiner. Sloop van de bestaande huizen aan de Agnietenstraat is in alle gevallen van de baan. Daarvoor in de plaats komt een rijtje van zeven huizen achter de bestaande bouw.

De eerste, meest vergaande mogelijkheid is dat het oude plan wordt aangehouden. Er komen dan appartementen en huizen aan de kant van de Vogelenzang. Plus een vrije kavel achterin de huidige TorenTuin voor een vrijstaand huis of twee tweekappers.

Bij deze eerste variant blijft voor de TorenTuin ongeveer een derde over van de huidige ruimte. De stichting achter de tuin heeft bij de gemeente al aangegeven dan het bijltje erbij neer te gooien, ook omdat de geplande flat veel schaduw zou geven en de beleving van de tuin te veel nadelig beïnvloedt.

Ook in de tweede variant die de gemeente schetst wordt het hele projectgebied bebouwd, maar dan zonder de appartementen. De vraag daarnaar is nog steeds niet zo groot als voor de crisis. Daarnaast hebben zowel omwonenden als de monumentencommissie liever geen hoogbouw in de binnenstad. Dit plan levert wel minder op en daardoor moet de gemeente 263.000 euro bijleggen en Woonlinie 100.000 euro.

Optie 3 is dat het bouwblok aan de Vogelenzang veel kleiner wordt. Dan loopt het tekort voor de gemeente op tot 493.000 euro. Als ook de vrije kavel achteraan het terrein onbebouwd blijft - de vierde variant -, wordt dat zelfs 754.000 euro. De Stichting TorenTuin heeft aangegeven slechts bij die laatste variant te kunnen blijven voortbestaan. De gemeente denkt dat er ook bij variant 2 en 3 voldoende ruimte is voor een TorenTuin in afgeslankte vorm.

Janneke Boogaard