• Eén van de twee triplettes van L’Ammerzo (in donkerblauwe trui) tegen JBC ’t Dupke uit Sint-Michielsgestel.
• Eén van de twee triplettes van L’Ammerzo (in donkerblauwe trui) tegen JBC ’t Dupke uit Sint-Michielsgestel. Foto: Marianne Jans

Jeu de boulers strijden om plek in landelijke competitie

L'Ammerzo bijna in tweede divisie

nieuwegein/ammerzoden • De jeu de boules-bond NJBB organiseerde zaterdag in Nieuwegein het kwalificatietoernooi voor de competitie nieuwe stijl, de Nationale Petanque Competitie oftewel NPC, die in september van start gaat. De topdivisie en de tweede divisie zijn via een pilot al eerder geformeerd. Vanaf 10.00 uur afgelopen zaterdag streden veertig clubs uit heel Nederland, waaronder L'Ammerzo uit Ammerzoden, voor een plek in de nationale tweede en derde divisie.

Na de eerste ronde was L'Ammerzo al verzekerd van een plek in de derde divisie. 's Middags mochten de winnaars onderling uitmaken wie er vervolgens extra aan de tweede divisie werd toegevoegd. Voor de Ammerooise club ging het na een aantal wedstrijden uiteindelijk in een uitermate spannende en zeer sportieve finale tussen hen en PC Les Mille Îles uit Zuid-Scharwoude. De Noord-Hollandse club gooide rond 20.00 uur zijn beslissende boule en plaatste zich daarmee in de tweede divisie.

L'Ammerzo verraste zichzelf door zo dicht bij de tweede divisie te komen. Van dezelfde club zullen ook teams meedoen aan de vierde en eventueel vijfde divisie.

In Frankrijk is men overigens al volop bezig om deze tactische en technische sport op de Olympische agenda te krijgen. Men richt zijn pijlen op deelname in 2024.

Zomercompetitie

Zondag 22 mei is L'Ammerzo zelf gastheer van de één na laatste competitiedag van de zomercompetitie oude stijl. Een kleine tweehonderd deelnemers spelen dan hun vijf wedstrijden in Ammerzoden, waarna men op 12 juni in Venray de laatste speeldag heeft. In deze competitie heeft L'Ammerzo drie teams die strijden om de beste plek in de eerste en tweede klasse van de regionale afdeling.

Er is ook volop tijd voor ontspanning bij de Ammerooise club. Vorige week dinsdag was er de Ladies Day, waarbij alle vrouwelijke leden een dag met elkaar boulen en op stap gaan. Dit jaar werd op de club het eerste potje gebould. Daarna togen de dames naar de uitzonderlijke verzameling theepotten van een van de leden. Als afsluiting van de dag had het gezelschap een paar actieve uurtjes bij Hoppie's. Ook daar speelde men nog een wedstrijd. Nettie Reuvers werd uitgeroepen tot Lady 2016.

Donderdag 19 mei is er ook nog het open inlooptoernooi bij L'Ammerzo. Voor iedereen toegankelijk, lid of geen lid. Er zijn publieksboules aanwezig en men krijgt desgewenst uitleg.

q www.l-ammerzo.nl