• De oude varkensboerderij op de achtergrond is de beoogde locatie voor de geitenstallen.
• De oude varkensboerderij op de achtergrond is de beoogde locatie voor de geitenstallen. Foto: Janneke Boogaard

Buurgemeente en provincie dreigen met maatregelen

College Maasdriel blijft aan zet

rossum • Het college is aan zet bij de aanvraag van ondernemer Alexander van der Schans. De gemeenteraad kan die bevoegdheid niet overnemen. Tijdens de commissievergadering van woensdag zegde wethouder Gerard van den Anker wel toe de raad op de hoogte te houden en te luisteren naar haar standpunten.
GroenLinks had het onderwerp op de agenda gezet omdat het gevoelig ligt, onder andere vanwege de angst voor Q-koorts. Samen met de PvdA en SSM vroeg GL zich af waarom het college de raad niet heeft betrokken bij de aanvraag. Door de gekozen werkwijze komt het over als een 'bulldozerdossier', aldus Kees van Drunen (GL). De partijen hadden daarnaast talloze inhoudelijke vragen. Alleen het CDA was mild richting het college en verweet GroenLinks een gebrek aan vertrouwen in het college.

In Zaltbommel stond het onderwerp een dag later op de agenda, ook op verzoek van de gemeenteraad. De geplande stallen voor ruim 5000 geiten aan de Schoofbandweg grenzen aan bedrijventerrein De Wildeman in Zaltbommel.

Er werd harde kritiek geuit op het Maasdrielse college. "Wij proberen als gemeenten zoveel mogelijk te overleggen, zitten soms hele zaterdagen bij elkaar", aldus PvdA-fractievoorzitter Nico van Wijk. "En nu is op bijna slinkse manier Zaltbommel buiten beeld gehouden. Je verwacht bij zo'n onderwerp toch een telefoontje of een overleg."
Wethouder Han Looijen zei dat hij afgelopen zomervakantie 'geconfronteerd' werd met de plannen. "Ik ben meteen met de wethouders van Maasdriel om tafel gegaan. Er zijn meerdere gesprekken geweest op elk niveau. Ook hebben we gesprekken gevoerd met de initiatiefnemer van de geitenstal." Zaltbommel heeft zelfs een poging gedaan om het terrein aan de Schoofbandweg te kopen, maar was daarmee te laat. Toen het college van Maasdriel besloot gebruik te maken van de bevoegdheid om het bestemmingsplan te wijzigen, heeft de gemeente Zaltbommel een zienswijze ingediend. Ook de provincie Gelderland deed dat (zie kader).

Looijen ziet de 'messcherpe' zienswijze van de provincie als steun. "Ik begrijp de irritatie van de PvdA, ik had het ook erg prettig gevonden als ik destijds een telefoontje had gehad. Maar goed, we blijven met het college van Maasdriel in gesprek, en ook met de initiatiefnemer met als doel de geitenstal in te passen of tegen te houden. Als we lijnrecht tegenover elkaar blijven staan, gaan we naar de Raad van State." Volgens de wethouder kan de komst van de geitenstal ook financiële consequenties hebben voor Zaltbommel. "Maar daar wordt het college van Maasdriel niet warm of koud van."

Zowel in Maasdriel als in Zaltbommel werd ook gesproken over het risico van Q-koorts en de controle op naleving van de regels. De bacterie die deze ziekte veroorzaakt is overigens nooit aangetroffen op de bestaande bedrijven van Van der Schans. Maar daar blijven de geiten binnen, terwijl het plan is om ze aan de Schoofbandweg vrije uitloop te geven. Jos van de Sande sprak in Maasdriel namens patiëntenvereniging Q-uestion zijn zorg uit over dat aspect van het plan. "Dat vergroot de kans op insleep van de Q-koortsbacterie in de stal."


Britta Alink & Janneke Boogaard