Zaterdag 28 mei van 15:00 tot 00:30 uur in Zaltbommel

Music in the Backyard in De Kindertuin

zaltbommel • Wat in 2014 begon als feestje in een achtertuin in Aalst, is uitgegroeid tot bekend festival in Zaltbommel. De derde editie van Music in the Backyard is op zaterdag 28 mei in de Kindertuin.

Vorig jaar werd het gratis festival gehouden aan de Hogeweg in Zaltbommel. "We hebben toen heel erg slecht weer gehad", vertellen Loes van Genderen en Naduah Kersbergen. Samen met Tessa van Genderen en Anne-Marij van den Bogert vormen zij de organisatie van Music in the Backyard. "Het was zelfs zo slecht dat we iedereen moesten evacueren naar het gemeentekantoor. Daar hebben we nog een akoestisch optreden gehad. Na het onweer konden we weer naar buiten en hebben The Wieners nog even opgetreden. Het was een heel leuk feestje, maar we moesten toch weer stoppen vanwege het heftige weer."

Boombox

Dit jaar hebben Loes, Naduah, Tessa en Anne-Marij de samenwerking gezocht met Boombox, het festival door en voor jongeren, dat geen compleet bestuur meer heeft. Oud-voorzitter Isaac Puijker van Boombox zag de samenwerking meteen zitten: "Boombox bestaat nu ongeveer tien jaar", zegt hij. "Maar zoals het altijd gaat met jongerenorganisaties, ging het ook bij ons. Bestuursleden gaan studeren, krijgen een baan, gaan verhuizen. In 2014 hadden we een compleet nieuw bestuur, maar toen ging De Poorterij failliet en konden we Boombox daar niet meer organiseren. Toen hebben we gezegd dat we maar eens een tijdje moesten pauzeren." Het programma van Music in the Backyard ziet er dit jaar weer veelbelovend uit. Het festival wordt geopend door de van oorsprong uit Rossum afkomstige band Spot On. Ook Judy Blank uit Aalst treedt op. Zij scoorde hoog in de zoektocht van Giel Beelen naar de beste singersongwriter en trad onder meer op op Lowlands en het North Sea Jazzfestival.

Nick van Wyk

Ook Nick van Wyk is van de partij. "Dat is op dit moment toch wel dé muzikant van Zaltbommel", vindt Loes. Hij treedt op met Rob Roemers, ook al een oude bekende in de Bommelerwaard. Verder is er een optreden van rockformatie The Skeer uit Rossum/Zaltbommel en staat Nederpopband Nick en De Doorsnee met onder andere studenten van de rockacademie in Tilburg op het programma. De jonge veelzijdig DJ Milan Keemink zorgt voor de spetterende afsluiting van het festival.

Volgens de organisatie is De Kindertuin de perfecte plek voor het festival. "Je zag dat op 5 mei ook weer tijdens Lolliepop", zeggen ze. Tijdens Music in the Backyard vindt ook de eerste Dwaalmarkt plaats en zijn er activiteiten in 't Hof en in De Verdraagzaamheid. "Bij mooi weer zouden er zomaar 500 mensen kunnen komen", voorspellen Loes, Naduah en Isaac. Hoewel het programma zich vooral richt op jongeren, zullen ook mensen van andere leeftijden zich er thuisvoelen. Zelfs aan de kinderen is gedacht; er is een springkussen en er zijn suikerspinnen te koop.

Britta Alink