• V.l.n.r. uitgever Thijs Uijthoven, directeur Hans de Jong van Philips Benelux, Digna Hentzen (dochter van Frits Philips) en burgemeester Albert van den Bosch.
• V.l.n.r. uitgever Thijs Uijthoven, directeur Hans de Jong van Philips Benelux, Digna Hentzen (dochter van Frits Philips) en burgemeester Albert van den Bosch. Foto: Teus Admiraal

'Zaltbommel is de bakermat van Philips'

zaltbommel • Wie Philips zegt, zegt Eindhoven. Maar Philips is ook een beetje van Zaltbommel. Want in deze stad aan de Waal begon het allemaal toen de koopman Benjamin Philips zich er in 1795 vestigde.

Benjamin en zijn vrouw Lea Hartog openden een manufacturenzaak in de Gasthuisstraat en handelden later in textiel en tabak. Het paar kreeg acht zonen en twee dochters. Zoon Lion (1794-1866) werd ook ondernemer en kreeg negen kinderen, die allemaal in Zaltbommel zijn geboren. Zijn zoon Frederik Philips (1830-1900) is de vader van de bekende Gerard en Anton Philips en oprichter van de gloeilampenfabriek.

De geschiedenis van de ondernemende familie staat beschreven in het boek 'Philips, familie van ondernemers', dat woensdagavond is gepresenteerd in het oude stadhuis op de Markt in Zaltbommel, schuin tegenover het geboortehuis van Gerard en Anton. In het boek staan mooie beschrijvingen over de familie, waar ze woonden in Zaltbommel, met wie ze trouwden en of ze van muziek hielden. Over hun bezittingen, die niet alleen bestonden uit vele huizen in de oude binnenstad, maar ook veel grond bij Poederoijen, Aalst, Ammerzoden, Rossum en Hedel. En vooral over het ondernemerschap van de familie. Het boek telt veel foto's, waarvan er veel gemaakt zijn in Zaltbommel. De warme band van de familie met Zaltbommel komt ruim aan bod. Zo gaven de broers Gerard en Anton in 1937 een flink bedrag om de Sint-Maartenskerk te restaureren en financierden ze de verhuizing van de oudheidskamer naar het Maarten van Rossumhuis.

Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door Hans de Jong, directeur van Philips Benelux. "Wij in Eindhoven denken: 'Philips is van Eindhoven", zei hij. "Maar de bakermat van Philips is toch echt Zaltbommel. Het is bijzonder om hier te zijn, het is altijd goed om stil te staan bij waar je vandaan komt."

Burgemeester Albert van den Bosch is er trots op dat Philips ook een beetje van Zaltbommel is. Het boek is uitgekomen ter ere van het 125-jarig bestaan van het bedrijf Philips. Van den Bosch kondigde woensdag aan dat er ter ere van dat jubileum dit najaar ook nog een tentoonstelling komt in Museum Stadskasteel Zaltbommel en een speciale thema-stadswandeling.

Het boek is geschreven door Jan Paulussen met medewerking van Marjan Witteveen, Miriam Lengová en Frans Vos. Het is uitgegeven door Thijs en Kitty Uijthoven van uitgeverij Kimabo. Zij wonen al sinds 1971 in het 'Philipshuis', het geboortehuis van Anton en Gerard. Vanaf die tijd had het paar een goed contact met de familie en in het bijzonder met Frits Philips, een zoon van Anton. De oudste dochter van Frits, Digna Hintzen, was woensdag aanwezig bij de presentatie van het boek. Ze kwam wel pas helemaal aan het eind van de presentatie binnen, want stond lange tijd in de file.

'Philips, familie van ondernemers' telt 136 pagina's, heeft ruim 150 afbeeldingen en kost 19,50 euro. Te bestellen via Uitgeverij Kimabo: 0418-512088 of info@kimabo.nl.

Britta Alink