• Mirjam in haar huis in aanbouw aan de Slotselaan in Rossum.
• Mirjam in haar huis in aanbouw aan de Slotselaan in Rossum. Foto: Vincent Wibier

Duurzaam wonen in het groen

'Letterlijk met mijn voeten in het gras'

rossum • Het is duurzaam gebouwd en staat misschien wel op het mooiste plekje van dit groene dorp langs de Waal. Mirjam en haar tienjarige zoon Luuk zijn de trotse nieuwe bewoners. Tijd voor een praatje.

Dichtbij het huis in aanbouw staat een grote tuinkabouter die zo uit het boek van Rien Poortvliet lijkt weggelopen. Het eerste wat je ziet als je het bouwterrein oploopt, is een woonwagen die duidelijk bewoond is.

Mirjam vertelt enthousiast: "Die woonwagen is ooit een beren- en slangenwagen geweest van het Duitse circus Pepe & Francony. Het circus ging failliet, de wagens werden gerenoveerd en verkocht. Ik heb deze samen met een timmerman helemaal ingericht om erin te kunnen wonen. We hebben er zelfs glasvezel! Toegegeven, je hebt weinig ruimte, maar verder is het heerlijk. Zeker op deze prachtige plek. Ik heb graag bomen om me heen."

"Ik zocht een klein huisje met redelijk wat grond om in het groen te kunnen wonen, echt letterlijk met mijn voeten in het gras. Dat was mijn droom. Iemand vertelde mij dat er in deze omgeving nog wel wat huisjes met veel grond te vinden waren. Maar ja, als je ziet wat het kost om én te kopen én te renoveren dan is meteen al je geld op. Met een eigen huis bouwen is het geld ook op, maar als je dan op zo'n plek mag wonen... Frank Marcus, de architect, ging steeds mee kijken naar de koophuizen waarin ik geïnteresseerd was. En elke keer kwamen we hier weer langs. Uiteindelijk bleek het mogelijk om binnen mijn budget op deze plek door Frank een huis te laten bouwen. Hij kreeg van mij carte blanche. Ik had maar twee eisen: vanuit mijn keuken, moest ik naar buiten kunnen kijken en ik wilde een veranda. Ik vind het een heerlijk idee dat je ook buiten een kopje thee kunt drinken als het regent."

Ziel

"De kwaliteit van dit huis is voor mij dat het uit natuurlijke materialen is opgebouwd. En het heeft een unieke ademende constructie. Dat is, heb ik me laten vertellen, een manier van bouwen waarbij gebruik gemaakt wordt van natuurlijke isolatiematerialen met vocht- en warmteregulerende eigenschappen. In de winter wordt de warmte binnengehouden en in de zomer is het binnen lekker koel. Maar dat is allemaal heel technisch; de belangrijkste kwaliteit voor mij is dat het huis een ziel krijgt. Mijn ziel."

Wat opvalt, is dat het huis aan de zijkant geen ramen heeft. "Dat klopt", legt Mirjam uit. "Zowel voor- als achtergevel van het huis worden geheel van glas."

"Samen met de architect kom je na heel veel praten en schetsen tot een mooi resultaat waar ook alle commissies tevreden mee waren; het huis staat tenslotte op een cultuurhistorische locatie; wat je tegenover Het Slot zet moet minstens zo markant zijn", vertelt ze.

"Binnen neemt de keuken voor mij een belangrijke plaats in. Ik wil een keuken die verbonden is met buiten. Voor de rest is het huis vooral praktisch en comfortabel."

Paradijsje

Naast de woonwagen staan een paar stronken snijbiet en nog wat kruiden. Het is het begin van het groene paradijsje dat Mirjam voor ogen staat.

"Er komt nog een bloemenpluktuin. En appel- en perenbomen, een notenboom. Dat ken ik nog van thuis. Mijn vader had een grote moestuin waar ik graag kwam. Ik was een echt buitenkind. Drie jaar geleden besloot ik dat het tijd was om daar naar terug te gaan."

Deze zomer zal het nieuwe huis aan de Slotselaan worden opgeleverd.

De kabouter kijkt goedkeurend toe.


Vincent Wibier

q marcus-architecten.nl