Maasdriel wil gebiedsteams uitbreiden

maasdriel • De gebiedsteams die vorig jaar aan de slag zijn gegaan om inwoners van Maasdriel met zorgvragen te helpen, hebben het druk. Het college overweegt de teams meer uren te geven.

De teams, opgesplitst in een groep voor het oostelijke en voor het westelijke deel van de gemeente, bestaan uit parttimers die in totaal zes fulltime banen vervullen. Wat wethouder Anita Sørensen betreft komen daar wat uren bij. Dat past binnen het beschikbare budget. Met de andere collegeleden heeft ze zich dinsdag over het voorstel gebogen.

Onder het voorstel ligt het rapport 'Monitoring sociaal domein'. Daarin zijn de ervaringen sinds vorig jaar gebundeld. Op 1 januari 2015 hevelde de rijksoverheid veel zorgtaken over naar de gemeenten. "In het rapport zie je mooi op een rij hoeveel dat er eigenlijk zijn", zegt Sørensen.

"Het eerste jaar was spannend, we wisten niet goed wat er op ons af zou komen. Daarom hebben we ons erop geconcentreerd dat mensen die al zorg kregen, die hielden." Het tegen het licht houden van al die zorgvragen heeft daardoor wat langer geduurd dan voorzien, maar de herindicaties zijn inmiddels allemaal klaar.

Uit het rapport blijkt dat de inwoners van Maasdriel de gebiedsteams goed weten te vinden. "Zelfs zo goed dat er nu een wachtlijst is. Spoedvragen worden wel altijd meteen in behandeling genomen, maar dat betekent meteen dat bijvoorbeeld een aanpassing van een keuken langer blijft liggen dan gewenst. Op dit moment duurt het zeven weken voordat iemand van het team bij dergelijke aanvragen thuis komt kijken", vertelt Sørensen.

Vandaar de wens om de gebiedsteams meer uren aan de slag te laten gaan. Daarnaast kijkt de gemeente of de werkwijze van de gebiedsteams nog wat 'strakker' kan worden ingericht om tijdwinst te halen.

Het rapport over het sociale domein is maandag informeel besproken met betrokkenen.


Janneke Boogaard