• Van der Steen begeleidt twee geblesseerde Braziliaanse spitsen in China.
• Van der Steen begeleidt twee geblesseerde Braziliaanse spitsen in China. Foto: aangeleverd

'Mijn werkwijze was wel even schrikken voor ze'

Hollandse aanpak maakt indruk

ammerzoden • Van der Steen is momenteel werkzaam voor de voetbalclub Guangzhou R&F.

Wat doet een club in de kelder van de Chinese Super League met twee Braziliaanse spitsen die beiden met een slepende blessure kampen? Het antwoord is even simpel als verrassend: men laat de Nederlandse fysiotherapeut Marco van der Steen (50) invliegen.

Scolari

Van der Steen gaat minimaal vier weken aan de slag bij de Chinese club Guangzhou R&F. Niet te verwarren met Guangzhou Evergrande, de miljoenenclub waar Luiz Felipe Scolari trainer is.

"Ik ga op de heenweg wel even langs bij Scolari", vertelt Van der Steen, die de Braziliaanse oefenmeester nog kent van zijn tijd bij het Japanse Jubilo Iwata, alsof het niets is.

De fysiotherapeut door de jaren heen bij verschillende nationale en internationale clubs werkzaam geweest en is inmiddels een gerenommeerde naam in de voetballerij geworden. Dragan 'Piksi' Stojkovic, de trainer van Guangzhou R&F, wist daarom ook precies wie hij nodig had toen zijn twee spitsen geblesseerd raakten.

Doelpunten

"'Piksi' belde me in het begin wel vijf keer met de vraag of mijn visum al rond was, want de club bevond zich voor mijn komst in de onderste regionen", weet Van der Steen. "Daarom moet ik ervoor zorgen dat die twee geblesseerde Brazilianen in ieder geval weer fit worden, zodat Stojkovic weer spelers heeft die doelpunten kunnen maken."

Wijsneus

De twee Braziliaanse spitsen, Bruninho en Renatinho, maken in de drie weken dat Van der Steen in Guangzhou is, al een behoorlijke ontwikkeling door. Dat heeft mede te maken met de kenmerkende werkwijze die Van der Steen hanteert. Daar wordt overigens niet overal onverdeeld enthousiast op gereageerd: "Bij Palermo zeiden ze eerst 'wat is dat voor een wijsneus', maar in Japan en nu ook in China zijn ze juist blij dat ik naar de club kom. In die landen is de hiërarchie heilig, dus als een dokter zegt dat het herstellen van een bepaalde blessure zes weken duurt, dan duurt het zes weken. Een buitenlander zoals ik kan daar op een goede manier tegenin gaan door te zeggen dat het ook in twee weken zou kunnen."

"De manier waarop ik werk kennen ze hier helemaal niet. Gelijk intensief en agressief behandelen en trainen. Dat was wel even schrikken voor ze, maar omdat het al snel resultaat opleverde, maakte het wel grote indruk."

Van der Steen nam de beslissing om naar China toe te gaan overigens niet zonder slag of stoot:"Ik heb behalve in Ammerzoden nog drie andere praktijken en ik vind het belangrijk dat daar alles goed verloopt. Dat heb ik ook geleerd van mijn tijd in Japan, want toen merkte ik dat het in de praktijk in Nederland terugliep. Nu heb ik ervoor gezorgd dat alles geregeld is en dat mensen zo min mogelijk merken van mijn afwezigheid."

"Mijn praktijk is ook de reden dat ik heb gezegd dat ik het eerst vier weken wil proberen, voordat ik beslis of ik langer blijf of niet. 'Piksi' wil me namelijk het liefst tot 1 december bij de club hebben. Het scheelt nu ook wel dat het voetbalseizoen op zijn einde loopt, waardoor we het in Nederland al een stuk minder druk hebben."


In de lift

'Als je wint, heb je vrienden' luidt het aloude spreekwoord en daar kwam Van der Steen ook gauw achter. R&F won namelijk direct de eerste wedstrijd na de komst van Van der Steen. "Na vijf dagen wilden ze al een afspraak maken om te bespreken of ik mijn contract wilde verlengen. Dat is wel heel verleidelijk. Het is namelijk een enorme uitdaging om hier op medisch en fysiek trainingsgebied wat neer te zetten. Voetbal zit enorm in de lift en het is leuk daar deel van uit te maken", besluit Van der Steen.


Martin van Hemert