•
• "Geniaal, een plantje voor vijftig cent." Foto: Vincent Wibier

Plantje ruilen mét advies

hurwenen • "Een alant wordt zo'n negentig centimeter hoog en krijgt grote gele bloemen, lijkt wel wat op een margriet." Marjoleine Jansen heeft het er maar druk mee vandaag. Geduldig legt zij bezoekers uit welke planten zij in de aanbieding heeft.

Recht tegenover het kerkje van Hurwenen heeft Marjoleine zelf een prachtige moestuin. "Alles wat over is, breng ik naar de ruildag.'" Dat doen meer mensen. Het is een af- en aanlopen van bezoekers met tassen of kratjes.

De planten- en zadenruildag is een waar kenniscentrum voor wie de geheimen van het tuinieren wil ontrafelen. De adviezen zijn niet van de lucht. "Smeerwortel moet je hebben om zevenblad eronder te krijgen." En: "Afrikaantjes zijn uitstekende luizenbestrijders."

"Door te ruilen krijg je vanzelf al die verhalen te horen", zegt een enthousiaste bezoeker. "Ik vind het echt geniaal. Dat het gewoon kan. En plantjes kopen voor 50 cent. Waar vind je dat?"

Er zijn ook verschillende tomatenkenners aanwezig. "Kijk eens naar die steel, zie je wat daar aan groeit? Precies; hele fijne haartjes. Die moet je niet aanraken want dan gaat de plant kapot." De man laat zien hoe je de bladeren samenpakt en de plant optilt. De tomaat in kwestie heeft de veelbetekenende naam Moneymaker gekregen. Weer wat geleerd.

Wat voor de ene tuinliefhebber een hardnekkige plaag is, is voor de ander een geliefd keukenkruid. We hebben het hier over daslook of allium ursinum zoals kenners zeggen. Een beschermde plant die niettemin een geliefd kruid is bij fijnproevers van de Italiaanse keuken. Je kunt er een heerlijke pesto van maken, lees ik op het erbij geleverde etiket. Maar eet er niet te veel van, zegt een van de bezoekers, want dan ga je stinken als…, precies, als een das.

Praat je over bloemen en planten dan heb je het al snel over bestuiving, en dus over bijen. De bijenteeltvereniging Bommelerwaard - 45 leden - is er ook. Peter Adriaans weet veel te vertellen over het nijvere volkje. En ben je op zoek naar bijentrekkers, bloemen waarop bijen afkomen, dan krijg je zomaar een zakje bloemenzaad van hem.

Vincent Wibier