• V.l.n.r. Gretha Hup, Trudy van Wijnen, Dineke van Oort
• V.l.n.r. Gretha Hup, Trudy van Wijnen, Dineke van Oort Foto: Janneke Boogaard

Thema-avond: de dood, een keuze?

kerkdriel • Wat is euthanasie nu eigenlijk precies, en wat is het verschil met palliatieve sedatie? Wat betekent het als je ermee te maken krijgt?

Over deze vragen rond het levenseinde organiseren Gretha Hup en Dineke van Oort een informatieavond op donderdag 19 mei. Zij hebben Trudy van Wijnen uitgenodigd om te vertellen over het thema. Van Wijnen is gespecialiseerd verpleegkundige oncologie en werkzaam bij STMR. Daardoor heeft zij veel kennis en ervaring in het werken met mensen rondom het levenseinde.

Gretha Hup en Dineke van Oort kennen elkaar van de Hogeschool Geesteswetenschappen in Utrecht. Gretha rondt daar op dit moment de opleiding Rouw en Verliesbegeleiding af. Zij is tevens eigenares van Nunazorg Den Bosch. Dineke van Oort rondt de opleiding Stervensbegeleiding af, ook aan de HGU. Vanuit haar Praktijk Anicca in Zaltbommel besteedt zij aandacht aan het levenseinde door persoonlijke begeleiding, gespreksgroepen of thema-avonden. Daarnaast is zij pastor in de protestantse kerk Nieuwegein-Zuid.

Gretha en Dineke ontmoetten elkaar via de HGU en wonen ook nog eens bij elkaar in de buurt. Vanuit dezelfde interesse in de mens en hoe die vorm geeft aan soms ingrijpende veranderingen in zijn of haar leven ontstond het idee van de avond 'De dood een keuze?'

Er zal informatie gegeven worden over euthanasie en palliatieve sedatie. Daarnaast kunnen er vragen gesteld worden en is er veel ruimte voor gesprek en persoonlijke verhalen. Het belooft een informatieve, laagdrempelige avond en boeiende bijeenkomst te worden. Belangstellenden hoeven zich niet aan te melden en de toegang is vrij. De bijeenkomst is op donderdag 19 mei; vanaf 19.45 uur is de ontvangst en om 20.00 uur start het inhoudelijke deel. De locatie is Verenigingsgebouw Johanna, Teisterbandstraat 9 in Kerkdriel.

Voor meer informatie: Gretha Hup: 06-40728597/grethahup@nunazorg.nl, Dineke van Oort: 06-25231614/dinekevanoort@hotmail.com.