• Motorcrossers uit de regio zouden het erg leuk vinden om weer eens in Zaltbommel te kunnen rijden.
• Motorcrossers uit de regio zouden het erg leuk vinden om weer eens in Zaltbommel te kunnen rijden. Foto: Teus Admiraal

'We hopen natuurlijk dat de vergunning snel rond is'

Motorcross komt terug in Zaltbommel

zaltbommel • Nog één keer een echte motorcross in Zaltbommel. Dat is de grote wens van het bestuur van MSV de Waal. En het ziet er naar uit dat het dit jaar gaat lukken.

Toen een bestuurslid een paar weken geleden een kijkje nam bij de velden van voetbalvereniging Nivo Sparta aan de Oude Bosscheweg zag hij één grote zandvlakte. Drie van de vier velden zijn immers onlangs verhuisd naar het nieuwe complex bij de Watertoren. Het bestuur zag het meteen helemaal voor zich: 'Dit is de ideale plek voor een motorcross'. Meteen namen ze contact op met het bestuur van Nivo Sparta en die zagen geen enkel probleem. De motorclubs MCC Neerijnen en MCC Geldermalsen waren meteen enthousiast om één van de acht wedstrijden van de Betuwe MX Cup naar Zaltbommel te verplaatsen. Deze week dient het bestuur van MSV de Waal de vergunningaanvraag in bij de gemeente.

Uiterwaarden

MSV de Waal werd opgericht in 1950 en bestaat nog steeds. "In 2000 hebben we de laatste cross georganiseerd", vertellen Bas van der Voorn, Teun Beumer en Hans Sterrenburg. Tot die tijd was de jaarlijkse cross op Tweede Pinksterdag hét evenement voor de regio. Die werd altijd gehouden in de uiterwaarden langs de Waalkade. "We hebben weleens twaalfduizend man publiek gehad", weet Hans nog goed. "We organiseerden grote wedstrijden, zelfs een paar keer een Europees Kampioenschap." Aan de gloriejaren kwam een eind vanwege WaalWeelde. De overheid nam maatregelen tegen het hoogwater, er kwam meer ruimte voor de rivier en de uiterwaarden van de Waal werden natuurgebied. Daar past geen motorcross in, zo vindt de overheid en daarom werd geen vergunning meer verleend voor de jaarlijkse motorcross. De Zaltbommelse club heeft de afgelopen jaren nog een paar pogingen gedaan om tóch nog ergens een motorcross te organiseren op diverse locaties binnen de gemeente, maar tot nu toe is dat niet gelukt. Nu liggen de kaarten er positief bij. "Er ligt een prachtige zandbak", licht Bas toe. "Het terrein is vier voetbalvelden groot, er is een tribune, er is voldoende parkeergelegenheid, we mogen de kantine en de kleedkamers gebruiken." Bovendien weet de organisatie zich verzekerd van de ruim 150 deelnemers aan de Betuwe MX Cup. "We hopen natuurlijk dat de vergunning snel rond is."

De cross staat gepland op de eerste dag van de Bommelweek, zaterdag 27 augustus van 10:00 tot 17:00 uur.

Britta Alink