• Producer Ross Walker op de filmset in de loods op het Buko-terrein.
• Producer Ross Walker op de filmset in de loods op het Buko-terrein. Foto: Lya Cattel

Internationale thriller 'Purgatorium'

Zaltbommel decor voor film

zaltbommel • De Haagse producer Ross Walker kwam toevallig in Zaltbommel terecht, toen hij op zoek was naar een locatie voor zijn film 'Purgatorium'. Het verhaal speelt zich af in een loods, waar de hoofdrolspeler zichzelf opgesloten vindt in een oud pakhuis met daarin vijf containers. Uit die containers komen één voor één mensen uit zijn verleden, die hem onrecht hebben aangedaan.

Een studio huren was voor Ross met zijn eigen filmproductieorganisatie Fast & Loose Productions geen optie, zijn budget is beperkt, dus hij moest op zoek naar een goedkope oplossing. "De directeur van Buko reageerde meteen enthousiast toen ik hem vertelde over het project", vertelt de 34-jarige producer. "We zijn echt heel blij met de samenwerking. Buko is een groot bouwbedrijf, waar hard gewerkt wordt. Terwijl de werkzaamheden bij Buko gewoon doorgaan, mogen wij gebruik maken van de faciliteiten. Het feit dat wij hier welkom zijn, is van grote waarde voor onze productie."

Ongeveer een maand lang maken de filmmakers gebruik van de loods. Daarnaast mogen ze het kantoor gebruiken als ze dat nodig hebben voor bijvoorbeeld een vergadering of voor een lekkere kop koffie. Eén van de ruimtes in het kantoorgebouw is ingericht als kleed- en visagieruimte voor de acteurs. "Buko heeft ook de vijf containers beschikbaar gesteld", vertelt Ross. "En de terreinbeheerder is heel behulpzaam geweest, hij heeft zelfs een wasbak aangelegd voor onze opnames en een extra deur gemaakt in de loods. Deze locatie is echt een schot in de roos, we zijn er heel dankbaar voor." Ook lokale winkeliers zijn heel behulpzaam geweest. Ze leenden bijvoorbeeld rekwisieten uit. "Hartverwarmend", vindt Ross.

Op de eerste draaidag was de hele crew op negen uur 's ochtends op de set. "We begonnen met het doornemen van de tekst en de camerarepetities", licht Ross toe. "Daarna gingen de acteurs de make-up in en trokken de juiste kleding aan. Daarna deden we nog een doorloop van ongeveer anderhalf uur en bekeken we hoe een scène er precies uit gaat zien. Daarna was het tijd voor de eerste take." Op die eerste opnamedag bleek hoe druk het is op het Buko-terrein. Vrachtwagens rijden af en aan en produceren behoorlijk wat geluid. "We hebben toen besloten om voortaan om drie uur 's middag te beginnen", lacht Ross. "We werken met zeer gevoelige microfoons, dus bij veel buitengeluiden moesten we de opnames steeds stilleggen. Toen het vorige week zo hard regende, klonk dat zo hard op het dak dat we daardoor ook af en toe even moesten stoppen met opnemen." De psychologische thriller speelt zich af in de loods, maar als de hoofdrolspeler aan het eind van de film eindelijk naar buiten kan, komt hij terecht in een steegje. "Voor die locatie hadden we nog geen stad in gedachten", vertelt Ross. "Toen we een keer door het oude centrum van Zaltbommel liepen, kwamen we via de Waterstraat in de Korte Tolstraat terecht, bij De Eenhoorn het antiekzaakje van Aad Penders. Dat is filmisch een heel mooie plek, het is perfect. Ik vind het een goed contrast, vanuit die container naar die mooie steeg."

De regie van de film is in handen van Chuck Borden, een Amerikaanse regisseur en stuntman die ruim dertig jaar ervaring heeft in Hollywood en meer dan vierhonderd filmcredits op zijn naam heeft staan. Hij verruilde Californië voor Raalte waar hij een stuntschool runt, maar hij reist regelmatig naar Hollywood waar hij werkt met bekende acteurs zoals Dustin Hoffman, Arnold Schwarzenegger en Wil Smith. Chuck noemt het script van de film 'uniek': "De film zal je op het puntje van je stoel houden."

De hoofdrol wordt vertolkt door René Heger, een Duitse acteur, woonachtig in Amerika. Hij won in 2013 de 'Breakthrough Performance' award tijdens het Monaco Film Festival voor zijn vertolking van een jonge schizofrene vader. Hij verscheen de afgelopen jaren in talloze films. Ross is heel vereerd dat René de rol wil spelen. "Het is voor hem een behoorlijke commitment. Hij speelt in elke scène en is een hele maand weg van zijn gezin." Naast René Heger spelen onder meer Patrick Connolly uit Ierland, Hank Botwinik uit de Verenigde Staten en Victoria Smith uit Engeland mee in de film. En de Nederlandse acteur Poal Cairo, die liefhebbers van Goede Tijden Slechte Tijden nog wel kennen van zijn rol als Daryl, de licht ontvlambare vriend van Sacha Kramer.

De slotscène speelt zich af in het mooie steegje Korte Tolstraat in het centrum

De opnames zijn inmiddels bijna afgerond. Daarna start de post-productie, het monteren en afronden van de film. "Dat duurt langer dan het maken van de opnames", lacht Ross. Het is zijn eerste grote film (die anderhalf uur duurt) voor internationaal publiek en hopelijk een springplank naar een internationale carrière als filmmaker. Hij hoopt zijn film in oktober naar verschillende festivals te kunnen sturen in binnen- en buitenland. "In het ieder geval naar het Filmfestival in Rotterdam en misschien zelfs wel naar Cannes", zegt hij.