Zorgen over gebrek aan nieuwbouw Rossum

rossum • Stichting Rossums Dorpsbelang maakt zich grote zorgen over het gebrek aan nieuwbouw in het dorp. "Nieuwbouw is noodzakelijk om het aantal inwoners op peil te houden", zegt voorzitter Antoon van den Heuvel.

Rossum Dorpsbelang heeft onlangs haar zorgen over de woningbouw uitgesproken bij de gemeente Maasdriel. Aanleiding is de procedure bij de Raad van State over het plan Weteringshoek. De gemeente heeft haar goedkeuring verleend aan het plan, maar belanghebbenden hebben bezwaar ingediend. "Wat gebeurt er als de bezwaarmakers in het gelijk gesteld worden?", vraagt Dorpsbelang zich af. "Ligt dan alles weer stil? Gaat het opnieuw jaren duren voor er een nieuw project wordt gestart?"

Op dit moment zijn woningzoekenden in Rossum aangewezen op vrijkomende huurwoningen, omdat er bijna geen nieuwe woningen beschikbaar zijn. "In dit geval betekent stilstand achteruitgang voor de leefbaarheid in het dorp", vreest Dorpsbelang. "Het leerlingenaantal van de basisschool in Rossum loopt terug. Winkels moeten alle zeilen bijzetten om overeind te blijven. Verenigingen komen in de problemen als de aanwas van leden stokt. Kleine gezinnen of alleenstaanden zorgen er voor dat er minder mensen in een huis wonen. Ook daardoor loopt het inwoneraantal van het dorp terug. Nieuwbouw is noodzakelijk om het aantal inwoners op peil te houden. Wij zijn er van overtuigd dat dit kan met behoud van het mooie karakter van het dorp."

Volgens Dorpsbelang heeft het gesprek met het college de toezegging opgeleverd dat de gemeente in het najaar een informatieavond organiseert over de stand van zaken en wat dat gaat betekenen voor het dorp. "We gaan er van uit dat er tegen die tijd een uitspraak zal zijn van de Raad van State in de lopende beroepszaak tegen het plan Weteringshoek", aldus Van den Heuvel.

Enkele jaren geleden stonden projectontwikkelaars nog in de rij om nieuwbouwprojecten in Rossum te starten. Bewoners werden door de gemeente geïnformeerd over het plan Weteringhoek en het Rubensplan met in totaal tweehonderd woningen. De provincie heeft die plannen afgewezen en het contingent te bouwen huizen sterk naar beneden bijgesteld. De woningmarkt lijkt nu weer aan te trekken, maar besluiten over de start van nieuwbouw in Rossum laten nog op zich wachten.