CDA Zaltbommel blijft hopen op glasvezel

zaltbommel • CDA Zaltbommel overweegt een inwonersinitiatief te starten om de aanleg van glasvezel in de hele gemeente zeker te stellen.

Dat schrijft de fractie in schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Tot voor kort had het CDA het vertrouwen dat het gezamenlijk initiatief in de Regio Rivierenland zou leiden tot uitrol van glasvezel in de hele gemeente. Inmiddels is echter duidelijk geworden dat de Regio vanwege Europese regels de aanleg van glasvezel niet zelf mag financieren en dat ook niet mag vragen van de markt. Europa laat slechts toe dat de overheid een minimale internetsnelheid vraagt van de markt.

"Dat geeft opening aan marktpartijen om zogenaamde breedbandoplossingen aan te bieden zoals VDSL oftewel sneller internet via de telefoonlijn en 4G in plaats van glasvezel aan te leggen", aldus het CDA. "Deze oplossingen blijken in de praktijk echter regelmatig niet waar te maken wat ze beloven. Met nam in onze buitengebieden, waar de afstand van de thuisaansluiting tot de centrale groot is, blijkt VDSL de beloofde snelheden regelmatig niet te halen. Verder is bekend dat nog steeds op een aantal locaties in onze gemeente de mobiele 4G ontvangst te wensen over laat en ook daar de beloofde snelheden niet haalt. Wij zien een breedbandoplossing met VDSL en 4G dan ook niet als een volwaardig alternatief voor het toekomstige glasvezel."

De fractie zegt 'omwille van de vitaliteit, leefbaarheid en bedrijvigheid in met name de dorpen en het buitengebied' het spoor om glasvezel aangelegd te krijgen in de gemeente actief openhouden. "We kijken daarbij naar andere regio's in ons land waar andere keuzes zijn gemaakt", schrijft het CDA in een toelichting op de schriftelijke vragen. "De Regio Noord-Veluwe heeft er bijvoorbeeld voor gekozen een onafhankelijke stichting in het leven te roepen, die wel de aanleg van glasvezel kan eisen van aanbieders, omdat zij onafhankelijk van de overheid opereert. Deze stichting heeft recent een intentieovereenkomst gesloten met CIF voor de aanleg van glasvezel in zeven gemeenten."

Maasdriel

Ook het CDA in Maasdriel volgt de ontwikkelingen op glasvezelgebied op de voet. De fractie heeft schriftelijke vragen ingediend bij het college van Maasdriel en dringt aan op een proactieve rol van de gemeente, al dan niet samen met Zaltbommel.