Op zoek naar vermiste Poolse piloot

vuren • De stichting Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal (EGVL) blijft zoeken naar informatie over de Poolse piloot die op 16 september 1944 neerstortte boven Vuren.

Zeker is dat de spitfire van Ryszard Lewcynski die dag crashte op een huis bij Leuven. Drie bewoners kwamen daarbij om, Lewzcynski werd gevangen genomen. Zijn familie heeft nooit meer iets van hem gehoord. Daarom werd aangenomen dat de piloot was geëxecuteerd en op een onbekende plek begraven.

Dankzij de onlangs opgerichte EGVL weten Lewcynski's nazaten in Engeland sinds begin dit jaar wat er op 16 september 1944 is gebeurd. "De man van zijn kleindochter was op internet op zoek naar informatie over hem en kwam op onze website terecht", vertelt voorzitter Peter den Tek.

Familie van de geallieerde vliegenier in Polen was al eerder op zoek gegaan naar nadere informatie. "Zij vertelden mij dat Adres Onbekend in 1989 al eens een oproep heeft gedaan. Toen meldde iemand dat hij in een bejaardentehuis in Heemstede zou zitten, maar dat leek een dood spoor." Er zijn ook berichten dat Lewzcynski in 1946 in Helmond zou zijn geweest.

Adres Onbekend besteedde anderhalve maand geleden nogmaals aandacht aan de zaak, maar zonder resultaat. Den Tek geeft niet op. "Ik ben nu aan het kijken of hij voorkomt in de archieven van de Duitse gevangenkampen met een andere spelling van zijn naam. Ook zoeken we verder in Heemstede en Helmond." Het leverde de stichting al een bedankje op van de Poolse ambassade.

De EGVL is bezig een route te ontwikkelen om de zes vliegeniers die in Lingewaal zijn neergekomen te eren. In dit kader vliegt op woensdag 4 mei een Dakota DC3 over Fort Vuren. Het toestel zal ook vanuit de Bommelerwaard goed te zien zijn.