• Erik van der Kroft en Peter Goedhart.
• Erik van der Kroft en Peter Goedhart. Foto: aangeleverd

Oorlog en liefde in het Stroomhuis

neerijnen • 'En over het water het lied' heet het programma met liederen van Mikis Theodorakis en Léo Ferré in Stroomhuis Neerijnen op vrijdag 29 april.

Zanger/dichter Peter Goedhart en pianist Erik van der Kroft brengen een programma dat zo kort voor 4 en 5 mei zeer toepasselijk is. Van Theodorakis brengen zij 'De Ballad van Mauthausen', het aangrijpende werk dat Theodorakis in 1965 schreef. De wereld van de concentratiekampen vormde de inspiratiebron voor deze beklemmende cyclus.

Als pendant van Theodorakis kozen Goedhart en van der Kroft een aantal liederen van de chansonnier en componist Léo Ferré. Peter Goedhart vertaalde er enkele in het Nederlands en brengt de overige in de oorspronkelijke taal. Lichtvoetige chansons als 'Saint Germain des Prés', prachtige liefdesliederen als 'Je t'aime tant' en het drama van de verloren liefde 'Avec le temps'. Léo Ferré (1916-1993) was een Frans-Monegaskische dichter, componist en zanger van chansons. Hij leefde voornamelijk in Monaco en Parijs en aan het einde van zijn leven in Toscane. In Nederland worden zijn nummers onder meer vertolkt door Wende Snijders.

Tussen de beide muzikale programmaonderdelen leest Peter Goedhart voor uit zijn nieuwe roman 'En over het water het lied', het verhaal van een oudere man die het slagveld van zijn leven overziet. Dit programma is eerder enkele malen gebracht in de bekende boekhandel Donner in Rotterdam. Erik van der Kroft is in de eerste plaats een jazzpianist, maar hij speelt ook een breed repertoire van sfeervolle easy listening muziek. Peter Goedhart werd in Rotterdam geboren (1939). Zijn passie voor het zeeleven komt op het podium tot uiting.

Het concert begint om 20.00 uur, de entree bedraagt 10,00 euro.


q www.stroomhuisneerijnen.nl