Burgemeester wil drugspand Bruchem sluiten

bruchem • Burgemeester Albert van den Bosch is van plan Dorpsstraat 21 in Bruchem te sluiten vanwege de vondst van hennep. Het zal de derde keer worden dat de burgemeester een pand tijdelijk sluit vanwege drugsgerelateerde activiteiten.

Het pand in Bruchem en de twee schuren erachter moeten wat hem betreft voor drie maanden dicht. De eigenaar kan een zienswijze indienen tegen de sluiting en heeft daar twee weken de tijd voor. Op 13 april trof de politie er een professioneel opgezette hennepkwekerij aan. De politie vond in totaal 381 planten, een kleine tweehonderd gram gedroogde hennep en bijna zes kilo gedroogde henneptoppen aan. Uit de vondsten bleek dat de hennepkwekerij al langere tijd actief was.

Met de sluiting van het pand en de schuren wil burgemeester Van den Bosch een einde maken aan de drugsgerelateerde activiteiten vanuit deze panden. "Wij nemen deze maatregel om teelt, gebruik, verstrekking en handel in drugs tegen te gaan. Panden waar drugs aanwezig zijn hebben een aanzuigende werking op criminele activiteiten in de omgeving. Dit levert een ernstig gevaar voor de openbare orde op. Om dit in de toekomst te voorkomen, ben ik voornemens het pand voor drie maanden te sluiten", aldus burgemeester Van den Bosch.

'Wet Damocles'

In de zomer van 2015 heeft Van den Bosch samen met burgemeester Henny van Kooten van de gemeente Zaltbommel besloten gebruik te gaan maken van de 'Wet Damoceles'. Hierin staan regels opgesteld waardoor drugsgerelateerde panden tijdelijk of permanent gesloten kunnen worden. Volgens de twee burgemeesters zijn steviger regels nodig omdat drugsbendes vanuit Zeeland en West-Brabant steeds vaker richting het midden van het land trekken en zo in de Bommelerwaard terecht komen.

In Zaltbommel werd begin vorig jaar een professioneel opgezette hennepkwekerij ontdekt in een bedrijfshal op het Van Voordenpark. Hierin trof de politie meer dan dertigduizend plantjes aan. In april heeft de burgemeester die bedrijfshal voor vier maanden gesloten.