• Sascha van Oostrom en Said Kaaouass zitten in de organisatie van de conferentie.
• Sascha van Oostrom en Said Kaaouass zitten in de organisatie van de conferentie. Foto: Janneke Boogaard

Ontmoeten en verbinden is het thema in Het Anker

'We lopen voor op de grote steden'

zaltbommel • Op de poster waarmee de avond wordt aangekondigd staat een afbeelding van de Bommelse brug. "Een mooi symbool voor het thema: verbinden", vindt Sascha van Oostrom. Hij zit in de organisatie namens de Raad van Kerken. De andere drijvende krachten zijn Marokkaanse vereniging Al Amal en de moskee Ennasser.

De organisaties sloten elkaar definitief in de armen toen ze vorig jaar april samen de conferentie 'Islam veroordeelt radicalisering' hielden. In de Sint Maartenskerk werd een vruchtbare discussie gevoerd. "Niet alleen die avond was goed, we merkten ook daarna een positief effect. Er is meer openheid, het onderwerp is bespreekbaar geworden", zegt Said Kaaouass van Al Amal.

Volgens Kaaouass is Zaltbommel één van de weinige plaatsen waar zulke multiculturele bijeenkomsten worden gehouden. "We lopen in dit opzicht voor op de grote steden. Ook met onze buurtvaders zijn we vrij uniek. In veel andere plaatsen zijn soortgelijke initiatieven na een tijdje gestopt."

De sfeer in Zaltbommel is goed, concludeert hij, "zeker vergeleken met een jaar of tien geleden". De barbecue die de kerken en de moskee in september organiseerden ter gelegenheid van Burendag is daar een goed voorbeeld van. Die krijgt dit jaar dan ook een vervolg.

Doel van de conferentie is het bevorderen van onderling contact tussen mensen uit verschillende culturen. Kaaouass: "We geven hiermee het signaal af: in de Bommelerwaard gaan we anders om met de multiculturele samenleving dan de beelden die je op tv ziet."

Dit keer vindt de bijeenkomst plaats in Het Anker, op donderdag 19 mei. Imam Mustapha Ottmani zal als eerste het woord voeren, gevolgd door pastor Bertus Bus. Hoofdspreker is Farid Azarkan. Hij leidde enkele jaren geleden ook het debat in de Gasthuiskapel, gericht op Marokkaanse jongeren. Landelijk wordt Azarkan veel gevraagd als vertegenwoordiger van de 'Marokkaanse Nederlanders', onlangs bijvoorbeeld nog na de opmerking van Johan Derksen over Marokkanen die voor problemen zouden zorgen op het voetbalveld.

"Azerkan staat heel eerlijk in de samenleving. Dat zoeken wij ook", zegt Kaaouass. Van Oostrom vult aan: "Op elkaar schelden of naar elkaar wijzen heeft geen zin, met elkaar praten wel."

Dat op een debatavond vooral mensen komen die toch al het beste voor hebben met die multiculturele samenleving, weten de organisatoren maar al te goed. "Er zullen altijd mensen zijn die negatief denken. Het enige wat je kunt doen is zelf het tegendeel bewijzen."

De conferentie op 19 mei begint om 19.30 uur met de ontvangst. Het officiële programma begint om 20.00 uur. Er is ruim gelegenheid voor vragen en opmerkingen vanuit het publiek.


Janneke Boogaard