Geen biovergister tussen Haaften en Tuil

haaften/tuil • De biovergister langs de Graaf Reinaldweg tussen Haaften en Tuil is definitief van de baan.

Zo'n 24 uur voor de beslissende raadsvergadering van donderdag trok Stichting Biomassacentrale Hellouw het plan voor de bouw van de omstreden biovergister onverwachts in. In de aanloop naar de vergadering stuitte de stichting op massaal verzet van omwonenden en ondernemers. Die vreesden voor onder andere stankoverlast, veiligheidsproblemen en toenemende drukte door vrachtwagens op een plek die binnenkort ook nog extra verkeer te verduren krijgt door de uitbreidingsplannen van Van Uden.

De Neerijnense raad zou donderdagavond aanvankelijk discussiëren over de afgifte van een verklaring van geen bedenkingen. Na de abrupte ontwikkelingen van woensdagavond ging de vergadering over een gezamenlijke motie van oppositiepartijen Voor Neerijnen (VN) en Gemeentebelangen Neerijnen (GBN) om het initiatief voor een biovergister op deze locatie definitief te torpederen. De motie behaalde met de steun van SGP en PvdA een meerderheid.

CDA en VVD stemden tegen. De christen-democraten zeiden niet al op voorhand de mogelijkheid uit te willen sluiten dat er op de Graaf Reinaldweg alsnog een biomassacentrale komt. Wel zette de coalitiepartij grote vraagtekens bij de beoogde plek. De stichting heeft volgens het CDA 'grove steken laten vallen' door geen contact te zoeken met omwonenden, agrariërs en toekomstige biogasafnemers, maar moedigde de planmakers wel aan om uit te kijken naar een andere locatie.

Stichting Biomassacentrale Hellouw werkte ruim acht jaar aan de komst van een biovergistersinstallatie aan de Graaf Reinaldweg. De bedoeling was dat de centrale zou draaien op 65.000 ton mest en 65.000 ton zogeheten co-substraten, voornamelijk gras. Het is nog onduidelijk of de stichting doorgaat. Wethouder Teus Kool (SGP) liet weten dat de initiatiefnemer aan zet is.


André van der Vlerk