Spanning stijgt voor vrijwilligers TorenTuin

zaltbommel • Kan de TorenTuin blijven bestaan in de huidige vorm, op een andere manier of helemaal niet? Die vraag moet de gemeenteraad in juni gaan beantwoorden.

De TorenTuin ligt in de oude binnenstad van Zaltbommel op een terrein grenzend aan de Vogelenzang en de Agnietenstraat. Het stuk grond heeft jarenlang braak gelegen totdat een groep enthousiaste vrijwilligers in 2013 toestemming kreeg om er tijdelijk een stadstuin van te maken. Van een kale vlakte hebben de buurtbewoners een moes-, pluk- en bloementuin van gemaakt. Er zijn paden aangelegd, er is een klim- en klauterboom er staan vele fruitbomen en er is een ontmoetingsplek voor bewoners en vrijwilligers. Vanaf het begin was duidelijk dat het om een tijdelijk project ging, zo wisten ook de initiatiefnemers. "Tot onze blijde verrassing wilde de wethouder eind vorig jaar met ons praten om te kijken welke mogelijkheden er zouden zijn om de TorenTuin te kunnen behouden", zo laat de TorenTuin weten op haar Facebookpagina. De vrijwilligers hebben vervolgens bekeken wat er tenminste nodig zou zijn om zoveel mogelijk vrijwilligers en activiteiten te behouden en kwamen tot de conclusie dat ze met een half zo groot terrein de activiteiten voort zouden kunnen zetten. "Nu zeven maanden later moeten wij constateren dat we er niet uitkomen met de wethouder. In drie van de vier voorstellen die nu voorliggen, is geen plek voor de TorenTuin en bij een is de ruimte te beperkt."

Volgens wethouder Adrie Bragt is die conclusie te voorbarig. "Er is nog helemaal geen besluit genomen", zegt hij. "We zijn nu een voorstel aan het voorbereiden voor de gemeenteraad met een breed scala aan varianten. De raad kan besluiten om het terrein te laten wat het is of helemaal vol bouwen met woningen en alles daar tussenin." Volgens Bragt gaat het bij de afweging vooral over geld. Als er niet gebouwd gaat worden, kost dat de gemeente volgens hem grof geschat een miljoen euro. De politiek bespreekt de varianten in de carrouselvergadering van donderdag 2 juni.

Britta Alink