Wilco van Heusden (rechts), hier met Erik van Dalen (7) en Jarno van Vuuren, tijdens de wedstrijd tegen Willem II.
Wilco van Heusden (rechts), hier met Erik van Dalen (7) en Jarno van Vuuren, tijdens de wedstrijd tegen Willem II. Foto: archief

Zuilichem in de herkansing op jacht naar een periodetitel

Na winterdip nu in de winning mood

zuilichem • Na een korte maar hevige winterdip lijkt Zuilichem weer aardig in de 'winning mood' te zitten. Nacompetitie zou een mooi afscheidscadeau zijn voor Wilco van Heusden (29), die na dertien seizoenen (voorlopig) bij het tweede elftal gaat spelen.

Toen de spelers van Zuilichem half februari zwaar teleurgesteld afdropen na de 10-0 pandoering op sportpark De Roef in Sleeuwijk, leek Zuilichem de weg volledig kwijt te zijn. De enorme nederlaag betekende het vierde verlies op rij voor de manschappen van Ron Laros die daardoor de koppositie in de derde klasse en het uitzicht op de tweede periode verloren.

"Na zo'n wedstrijd moet je je diep schamen, je mond dichthouden en hopen dat het gauw weer zaterdag is", vindt Van Heusden. "We kregen direct vanaf de aftrap al de 1-0 tegen. Toen de 2-0 viel knakte er iets en daaraan zie je dat we als team een stukje zelfvertrouwen missen."

De doelman die volgens vertrekkend trainer Ron Laros een 'superseizoen' keept, de 24-jarige Gijs van Tongerlo, baalt van de manier waarop Zuilichem uit de winterstop kwam: "Tegen Sleeuwijk was ik 'gelukkig' ziek, maar daarvoor hadden we al een aantal wedstrijden verloren. We stonden met de Kerst bovenaan en hadden toen echt de periodetitel moeten pakken. Aan de andere kant; als er iemand acht jaar geleden had gezegd 'We gaan voor een prijs in de derde klasse', dan hadden ze hem naar Vught gestuurd en gezegd dat-ie helemaal gek geworden was", zegt Van Tongerlo lachend.

Een hoogstwaarschijnlijk juiste constatering, want Zuilichem speelde destijds nog in de vierde klasse. Door de jaren heen maakte de ploeg echter een flinke opmars richting de subtop en nu zelfs de top van de derde klasse.

Volgens Van Heusden is de ontwikkeling van doelman Van Tongerlo dit seizoen een belangrijke factor geweest: "Hij straalt rust uit en dat brengt hij ook over op onze verdediging. Vorig seizoen maakten we veel goals, maar kregen we er ook gigantisch veel tegen. Dit seizoen hebben we, behalve de uitschieter tegen Sleeuwijk en de 5-1 bij NOAD'32, weinig tegengoals weggegeven. Daaraan zie je dat de verdediging ook sterk is en dat Gijs door zijn ervaring steeds beter begint te worden."

Dat beaamt Van Tongerlo, die bezig is aan z'n achtste seizoen bij Zuilichem. "We speelden vorige week trouwens een uitwedstrijd tegen ASH, waar de 46-jarige voorzitter Tobi Bambacht op doel staat. 46 jaar! Op die leeftijd zie ik mezelf dan weer echt niet meer op doel staan."

Na de winterdip is Zuilichem weer aan een aardige opmars begonnen, waardoor de manschappen van Laros nog op een gedeelde derde plaats staan. Met de streekderby tegen het al gedegradeerde GVV'63 in het verschiet gaat Zuilichem in de herkansing alsnog op jacht naar een prijs. Toch verwachten beide mannen niet dat ze nog een grote kans hebben op de periodetitel: "De teams boven ons zullen dan ook punten moeten laten liggen, want zelfs als we vanaf nu alles winnen, kunnen we nog het periodekampioenschap mislopen. Dat is natuurlijk zuur: we eindigen waarschijnlijk als derde en toch staan we met lege handen."


Jonge mannen

Volgend seizoen zal Zuilichem het zonder de inmiddels veteraan van het elftal moeten stellen. Wilco van Heusden stopt na dertien seizoenen, zij het onder voorbehoud, bij het eerste elftal van Zuilichem en sluit na de zomerstop bij het tweede elftal aan.

"Mijn vrouw Elisabeth is in verwachting en ze is deze zomer uitgerekend. Als je voor kinderen kiest vind ik dat je daar tijd voor moet maken en dat je niet twee keer in de week kan trainen, en een speler van het eerste elftal moet in mijn ogen altijd twee keer trainen."

"Misschien zeg ik na zes wedstrijden 'het is helemaal niks' en besluit ik om weer terug te gaan naar het eerste, maar dat verwacht ik eerlijk gezegd niet. Het is nu tijd om ruimte te maken voor de jonge mannen."

Martin van Hemert