• Winkelcentrum Delkant in Kerkdriel.
• Winkelcentrum Delkant in Kerkdriel. Archieffoto: Lya Cattel

Winkels mogen elke zondag open

maasdriel • Winkeliers in Maasdriel mogen voortaan elke dag open als ze dat willen. Uitzonderingen zijn Eerste Paasdag, Eerste Pinksterdag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Tot nu toe mochten winkels twaalf zondagen per jaar open, als ze daar per keer een ontheffing voor aanvroegen. Volgens het college zijn er veel winkeliers die zelf willen bepalen welke zondagen ze open gaan. Het scheelt voor hen ook geregel als ze dit niet steeds apart hoeven te vragen aan de gemeente. Uit Kerkdriel, Velddriel en Rossum zijn de afgelopen jaren verzoeken gekomen om elke zondag open te mogen.

Het college stelde voor alle zondagen vrij te geven, maar op voorstel van het CDA werden de drie belangrijkste christelijke feestdagen uitgesloten. Andere partijen wilden daar graag Nieuwjaarsdag aan toevoegen.

Namens de SGP, die niet vertegenwoordigd is in de gemeenteraad van Maasdriel, hield Gerrit van den Berg een pleidooi tegen de zondagopenstelling. Hij kon zich niet voorstellen dat de wens om op zondag open te gaan breed gedragen is. Ook wees hij erop dat de keuze niet zo vrij is als wordt gesuggereerd. "De grootste aantrekkingskracht hebben winkels als ze allemaal open zijn. Als een grote winkelier in een dorp besluit elke zondag open te gaan, is het voor anderen niet zo makkelijk om dicht te blijven."

"God heeft niet voor niets een rustdag ingesteld. In de Bijbel lezen we dat volken die zich niet aan zijn richtlijnen houden, het zwaar te verduren krijgen. Het verwondert me dat een partij met de C in haar naam daar geen rekening mee houdt", deed Van den Berg een beroep op het CDA. Maar dat hielp niet.