Pas op de plaats met nieuwbouw Hedel

maasdriel • De VVD maakte zich donderdag vanaf het begin van de discussie over het woningbouwprogramma hard voor meer nieuwbouw in Ammerzoden en minder in Hedel. Als de plannen van het college gevolgd zouden worden, zou het aantal huizen in Hedel tussen 1999 en 2025 met ruim 44 procent stijgen en in Ammerzoden met ruim 23 procent.

Er zijn al veel jongeren uit Ammerzoden noodgedwongen naar Hedel en andere kernen verhuisd, zij willen graag terug", zei VVD-fractievoorzitter Ton van Rooij. "Als het zo doorgaat, komen er straks alleen nog dagjesmensen naar Ammerzoden om het kasteel en de ruïnekerk te bekijken."

De VVD stelde daarom voor om twee grote projecten in Hedel te schrappen: de locatie Ruisch en de Hondsneststraat/Korenstraat. Dat scheelt 186 woningen op het gemeentelijke totaal van ongeveer duizend dat tot 2025 gebouwd mag worden. Dat zou ruimte scheppen voor Ammerzoden-Noord, Ammerzoden-Onderwaard en voor kleine particuliere initiatieven. De PvdA stond achter dit voorstel.

Samen Sterk Maasdriel had ook zijn oog laten vallen op de Hondsneststraat/Korenstraat. SSM vindt het niet wenselijk dat daar bijna honderd woningen komen. De bestaande straten zouden de extra verkeersbelasting niet aan kunnen. SSM ziet liever dat die woningen verspreid over de andere dorpen gebouwd kunnen worden.

Fifty fifty

Ook GroenLinks wilde graag meer flexibiliteit. Het CDA bleef wel voorstander van het oorspronkelijke collegevoorstel. Woningbouw aan de Korenstraat is juist gunstig, omdat daarmee de bestemming verandert. Tot die tijd kunnen bedrijven zich er vestigen, met potentieel alleen maar meer overlast dan nu het geval is, zo waarschuwde CDA-raadslid Marinus Robbemondt.

Eén raadslid van SSM ontbrak en daarmee waren er precies even veel raadsleden voor als tegen. Dat zou betekenen dat een definitief besluit moest worden uitgesteld tot de volgende raadsvergadering.

Ratrace

Wethouder Gerard van den Anker zit niet te wachten op uitstel. "Er is een ratrace gaande binnen de Regio Rivierenland. De aantallen te bouwen woningen voor de regio liggen vast." Oftewel: als Maasdriel nu projecten terugtrekt, pikken buurgemeenten die capaciteit in. Ook de provincie kan nieuwbouwwoningen 'afpakken' als Maasdriel niet kan aantonen dat er vergevorderde plannen zijn.

Tijdens een schorsing werd een nieuwe variant van het voorstel gemaakt waar alle raadsleden achter stonden. Van den Anker zag dat dit de enige manier was om het voorstel er deze avond door te krijgen. De wethouder kon er daarom mee leven dat voor de locatie Hondsneststraat/Korenstraat nog geen definitieve afspraken gemaakt worden tussen de gemeente en een geïnteresseerde projectontwikkelaar.

Alleen als Van den Anker succes boekt met zijn lobby voor extra woningen komt dit project terug op de lijst. Anders worden de bijna honderd woningen in andere kernen gebouwd. Die lobby gaat de wethouder sowieso met veel strijdvaardigheid aan. "We gaan statenleden uitnodigen om op bezoek te komen zodat ze kunnen zien dat mensen van buiten de regio in de Bommelerwaard willen wonen."

Janneke Boogaard