• Henny (links) gaf haar opvolger een kompas.
• Henny (links) gaf haar opvolger een kompas. Foto: aangeleverd

Afscheid Henny Jacobs

zaltbommel • Henny Jacobs-Udo nam donderdag afscheid als voorzitter van stichting Kompas. Ze is trots op wat er in drie jaar tijd bereikt is.

De Zaltbommelse werd net voor de millenniumwisseling bestuurslid van de stichting die zich ging bezighouden met het lot van buitenlanders in Zaltbommel. Dat werd later de Stichting Multicultureel Zaltbommel. Drie jaar geleden werd de focus op alleen mensen uit andere culturen losgelaten en ontstond stichting Kompas. Het doel is dat iedereen kan meedoen in de maatschappij.

"Dat is iets waar ik me zeer bij betrokken voel, waarschijnlijk ook vanuit mijn onderwijshart", zegt de scheidend voorzitter. "Als je als burger ziet dat mensen behoefte hebben aan ondersteuning, heb je daar een verantwoordelijkheid voor, vind ik." Kompas en de stichtingen die eraan vooraf gingen, vulden steeds de hiaten op. "Wat gebeurt niet, of niet meer, wat wel zou moeten? Een voorbeeld is het vertrek van het UWV uit Zaltbommel naar Tiel, daardoor komen mensen in de problemen. We hebben ook altijd geprobeerd om ons te richten op preventie, in plaats van op ingrijpen als het al misgegaan is."

Kompas heeft in drie jaar een grote groei doorgemaakt. "We begonnen met niets, in drie jaar tijd is er een organisatie uit de grond gestampt met tientallen vrijwilligers en 120 tot 150 deelnemers per week. We hebben ook het vertrouwen van andere organisaties en werken veel samen met bijvoorbeeld VluchtelingenWerk, Humanitas, het ROC en de bibliotheken. Daar ben ik heel trots op." Nut en noodzaak van het werk van de stichting is daarmee wat haar betreft definitief aangetoond. "Zeker nu de participatiegedachte die wij altijd al aanhingen door de overheid erkend wordt."

Donderdag hing Jacobs haar opvolger Heleen van der Heide een kompas om. "Dat vond ik net wat symbolischer dan de voorzittershamer overdragen." Het kompas wijst wat Jacobs betreft naar buiten. "Je moet focussen op lokale behoeften, maar niet met een kokervisie. Samenwerken in de regio is belangrijk."

Van der Heide heeft in haar werkzame leven veel te maken gehad met het sociale domein en is nu lid van de WMO-adviesraad. Henny Jacobs blijft wel betrokken bij Kompas als adviseur en voor 'kleine klusjes'.