• Rogier van Bunnik (links) en Hans Wijkhuisen zijn serieus met de sport bezig.
• Rogier van Bunnik (links) en Hans Wijkhuisen zijn serieus met de sport bezig. Foto: Janneke Boogaard

'Een wapen is iets anders dan een paar voetbalschoenen'

Beheersing kweken op de schietbaan

gameren • Een schietvereniging? In Gameren? Veel mensen zijn verbaasd als ze dat horen. Toch ligt het thuishonk van Het Gulden Schot niet bepaald verborgen. De entree zit pal naast de kantine van de voetbalvereniging.
Juist omdat zoveel mensen onbekend zijn met de schietsport, houdt de club een open dag op zaterdag 28 mei. Van 10.00 tot 17.00 uur kan iedereen vanaf achttien jaar voelen hoe het is om te schieten op één van de acht banen in de zelf aangelegde kelder. Jongeren zijn trouwens ook welkom, zij schieten in Gameren met de luchtbuks. De schietkaart kan naar keuze op tien, twaalf of 25 meter afstand gehangen worden.
Vooral de grootste afstand vereist oefening. Oefenen doen de zeventig leden van Het Gulden Schot op dinsdag- en donderdagavond. Dan wordt ook de competitie gespeeld, verplicht voor wie thuis een wapen heeft. "Dat is één van de nieuwe regels na het drama in Alphen aan den Rijn", vertelt secretaris Rogier van Bunnik. De schietpartij van vijf jaar geleden was ook het begin van een radiostilte die clubs zichzelf oplegden. Maar na een tijdje resulteerde dat in een afname van het ledenaantal. "Dus worden er voorzichtig her en der open dagen gehouden. Wij hebben dat nog nooit eerder gedaan."

De schietsport heeft nu lang genoeg in een slecht daglicht gestaan, vinden ze in Gameren. "Het beeld dat bij een schietclub een stelletje ongeregeld met leren jacks en tattoos rondloopt, is achterhaald. Wij zijn de braafste burgers die er maar zijn: we moeten elk jaar een verklaring van goed gedrag aanvragen om ons wapenverlof te verlengen."

De aangepaste regels vinden hij en zijn clubgenoten geen probleem. "Een wapen is iets anders dan een paar voetbalschoenen dat je in huis hebt", beseft hij. Het scherpe toezicht is hooguit aanleiding voor de vereniging voor nog wat meer sociale controle, die er overigens altijd al was. "Eén incident en de politie sluit hier de boel. Daarmee kan één lid alle anderen duperen." Mede-bestuurslid Hans Wijkhuisen: "Wij zijn altijd al een club geweest waar je niet komt om een paar keer te schieten en dan weer weggaat. Gezelligheid is ook belangrijk."

Maar: wordt er geschoten, dan moet de gezelligheid wijken. "Dan heb je al je concentratie nodig voor dat zwarte schijfje in de verte", zegt Van Bunnik. "Het leuke van deze sport is niet je agressie botvieren op een schietkaart, maar een zo goed mogelijk resultaat neerzetten. Liefst iets beter dan je concurrent natuurlijk, dat wedstrijdelement zit erin. Goed resultaat bereik je alleen als je geestelijk en lichamelijk fit bent."

Wijkhuisen en Van Bunnik merken het aan de jongeren. "Ze komen soms rausend binnen, maar als ze weer weg gaan zijn ze mak."

q www.svhetguldenschot.nl

Janneke Boogaard