Zaltbommel gaat niet aan de slag met JOGG

zaltbommel • Gemeente Zaltbommel gaat niet aan de slag met het programma Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Dat heeft het college vorige week besloten.

Vorig jaar diende Gerrine Fernhout van de fractie van de VVD een motie in om aan de slag te gaan met het programma. Mede-indiener was Simon Buwalda, toen nog gemeenteraadslid voor het CDA en sinds januari wethouder. "Over het doel van JOGG is geen discussie, dat wordt breed onderschreven", aldus het college. "Belangrijk nadeel is bijvoorbeeld dat het effect van JOGG niet onomstreden is. Omdat JOGG vaak een verzameling is van nieuwe én bestaande lokale en landelijke acties is er geen sprake van een nulmeting", laat het college weten.

Lidmaatschap

"Voor JOGG moeten we eerst 15.000 euro lidmaatschapsgeld betalen", licht wethouder Buwalda toe. "Daarnaast is de gemeente verplicht om een regisseur aan te nemen voor minimaal achttien uur per week en vier uur per week ambtelijke ondersteuning bieden". Daarom is hij in gesprek gegaan met de indieners van de motie en hebben ze samen gezocht naar een andere invulling. "Het doel, meer aandacht voor overgewicht bij jongeren, blijft overeind. Maar we kiezen voor een andere uitvoering."

GGD

De gemeente heeft GGD Gelderland-Zuid gevraagd om als trekker te fungeren. Toevallig heeft die organisatie al een vergelijkbaar verzoek gekregen van de gemeente Nijmegen. Zaltbommel kan daar van profiteren. Gemeente Zaltbommel doet al direct en indirect veel aan de gezondheid bij jongeren. "Denk aan de combinatiefunctionarissen, de buurtsportcoach en de rol van Buurtzorg Jong", aldus Buwalda. "Belangrijke aandachtspunten die we missen en die we de komende jaren willen benadrukken zijn in ieder geval het betrekken van het bedrijfsleven en de rol van voeding."