• Thura van der Schans legt de lat hoog.
• Thura van der Schans legt de lat hoog. Foto: Lya Cattel

Bruchemse sportfamilie trots op Thura

zaltbommel • Pas anderhalf jaar geleden maakte Thura van der Schans uit Bruchem de overstap van volleybalclub Phoenix naar basketbalclub Ardito. Toch werd ze twee weken geleden al opgenomen in de voorselectie van het Nederlandse damesbasketbalteam onder-15.

Het voelt voor Thura, speelster van het Berlicumse BV Springfield, nog steeds een beetje onwennig. Ze wist zelf twee weken geleden zelfs helemaal niet als eerste dat ze tot de 27-koppige voorselectie van onder-15-bondscoach Brian Hirman behoorde.

"Er was bij Springfield een onderling toernooi waar een meisje me ineens feliciteerde. Ik wist op dat moment zelf nog helemaal niet waarmee, maar toen bleek ik dus in de voorselectie te zijn opgenomen. Dat vond ik natuurlijk leuk, maar het was wel onverwacht."

"Ze reageerde daar een beetje beduusd op", vult trotse moeder Birthe Rike aan.

Goede genen

Birthe is, net als vader Frits, een fervent basketbalfan en beoefent de sport zelf ook. Het talent van Thura zou dus ook zomaar een kwestie van 'goede' genen kunnen zijn.

"Ja, dat helpt volgens mij wel", aldus het 15-jarige basketbaltalent. "Het is heel erg leuk om iemand ervoor te zien gaan en als dat in het volleybal of in het darten was geweest had ik dat ook leuk gevonden. Het is het mooiste om te zien dat ze er zoveel plezier in heeft", vindt Birthe.

In een gezin met vier sportende kinderen, waarvan er nog drie thuis wonen, is het logischerwijs lastig om het overzicht te bewaren. Daarom hanteert de familie Van der Schans een strak weekendschema dat op de minuut nauwkeurig aangeeft wie er wanneer op welke plaats moet zijn.

Organisatorisch

Dat er door de drie thuiswonende dochters ook nog eens bij zowel het Zaltbommelse BC Ardito als bij BV Springfield wordt gebasketbald, maakt het er voor Rike allemaal niet makkelijker op.

"Het is soms organisatorisch wel heel lastig, maar we proberen dan toch op zoek te gaan naar manieren om het mogelijk te maken."

Ambitie

Thura's ambities in het basketbal zijn torenhoog. Ze wil maar wat graag in het Nederlands damesteam terecht komen. Haar plaats in de 27-koppige voorselectie is daarbij al een stap in de juiste richting.


Desalniettemin blijven Thura en haar moeder nuchter onder de aandacht: "Je krijgt in ieder geval gewoon vier goede trainingen en daar moet je van genieten. Als ze eind mei te horen krijgt dat ze erbij hoort dan is dat een bonus, vooral als je nagaat dat ze pas zo kort basketbalt."

Martin van Hemert