• Herman Bergacker in actie.
• Herman Bergacker in actie. Archieffoto: Jeroen de Bruin/DBRN Fotografie

'We kunnen er beter een dartclub van maken', grapt een supporter

De kleine club met de keeper van 54

velddriel • Na vier seizoenen houdt Wilco van Houtum het bij zondagvijfdeklasser RKVSC voor gezien. Zijn erfenis: een goed voetballende ploeg met een doelman van 54 jaar onder de lat. Met die keeper pakte RKVSC zelfs een periodetitel in het seizoen 2014/2015.

Hoe anders is de situatie nu. "We kunnen er beter een dartclub van maken", grapt een teleurgestelde RKVSC-supporter zondag bij terugkomst op sportpark De Peperd. Zijn club heeft zojuist een 8-1 oorwassing gehad tegen streekgenoot Alem. Een nederlaag die de manschappen van Wilco van Houtum maar gauw moeten vergeten en die volgens doelman Herman Bergacker vooral werd ingeleid door een rode kaart in de eerste vijf minuten van de wedstrijd.

'De trainer beslist'

Bergacker is met zijn 54-jarige leeftijd veruit de meest opvallende speler in de Velddrielse formatie, maar dat is misschien niet eens verwonderlijk bij een club die een doelman prominent in het clublogo heeft staan. De keeper is zelfs ouder dan de trainer, maar dat verandert niets aan de hiërarchie binnen de ploeg: "Ik ben gewoon keeper. De trainer beslist, daar luister ik naar. Ik ben onderdeel van het team en als ik niet presteer sta ik er gewoon niet in."

Vooralsnog presteert Bergacker echter prima, want hij is momenteel aan zijn tweede seizoen bij RKVSC bezig. Het contrast met de jeugdige spelers is groot. Rico van Herwijnen, met zijn 16 jaar de 'benjamin' van de groep, is ook aangeschoven. Hij is een jongen die er volgens Bergacker wel gaat komen, als hij een aantal kleine dingen afleert: "Rico moet leren om de Ronaldo-acties achterwege te laten, dan gaat het beter. Vandaag hebben we dan wel verloren, maar ik kan ook in zo'n wedstrijd van sommige dingen genieten. Rico stond in de spits en hij kwam helemaal naar achteren om mee te verdedigen. Daar komt dan wel alsnog een tegengoal uit, maar hij doet wel zijn best. Dat waardeer ik, want je hebt er ook een paar 'lamzakken' bij die gewoon op de middenlijn blijven staan. Dat zeg ik ook gewoon tegen ze hoor, want als ik een fout maak krijg ik het ook te horen. Ik wil het wel altijd op een positieve manier brengen, ook al komt dat niet altijd goed over. Ik heb nogal een stuurs uiterlijk en ze zeggen weleens 'Je hebt een stem als een zeehond', maar dat komt door m'n zware shag en m'n pilske."

Die twee zaken lijken geen kenmerk voor een succesvol sportleven van een 54-jarige, maar toch draait Bergacker al twee seizoenen mee bij RKVSC. Het hoogtepunt beleefde hij vorig seizoen, toen zijn ploeg de periodetitel veroverde en zo nacompetitievoetbal afdwong.

In de nacompetitie bleek het Eindhovense Pusphaira een te grote horde. De ploeg van Van Houtum ging zowel in de thuis- als in de uitwedstrijd met 4-0 onderuit. "Het liep in dat seizoen gewoon als een trein en dat was ook de verdienste van de trainer. Hij heeft meer voetbal in de ploeg gekregen. We kwamen er in de nacompetitie wel achter dat we in de vierde klasse niks te zoeken hebben. In de vijfde klasse kunnen we het veel tegenstanders moeilijk maken, als we maar compleet zijn. Nu hebben we gewoon teveel geblesseerden. We missen vijf basisspelers en met zo 'n kleine club vang je dat niet zomaar op." De toekomst van die 'kleine club' blijft vooralsnog ongewis. Bergacker benadrukt dat er achter de schermen hard gewerkt wordt: "We zijn druk bezig om de club voor onszelf te behouden. We willen het liefst gewoon de velden nog tien jaar voor ons houden. Misschien nog wel langer. Of dat realistisch is? Realistisch is het nooit, om heel eerlijk te zijn, maar je weet het niet. Als we deze club willen behouden, moeten de mensen uit Velddriel eens wat meer aan hun eigen club gaan denken. Ouders denken vaak dat hun kind een Messi is, waarna ze naar DSC gaan en daar in een D5 of in een D6 terecht komen. Heb je het dan gemaakt?"

Martin van Hemert