• Nicoline van Beek en Ton van Kempen.
• Nicoline van Beek en Ton van Kempen.

Bijzonder theaterstuk

zaltbommel • Het verhaal van de Bommelse Suzanne Leenhoff, die in 1863 trouwde met de beroemde schilder Edouard Manet, komt zondagmiddag 1 mei op een bijzondere manier tot leven in de voorstelling 'Madame Manet'.

De voorstelling wordt uitgevoerd door Theater De Blauwe Schuur in de Gasthuiskapel in Zaltbommel en begint om 14:30 uur. Doel van de initiatiefnemer, de Stichting Vrienden van de Bommelerwaardse Archieven, is om nieuwe Vrienden te werven. Schrijver en kunsthistoricus Ton van Kempen vertelt het verhaal van Suzanne. Theatermaakster Nicoline van Beek voert scènes op uit het Parijse leven van Suzanne. Pianist Guy van Beek vertolkt de muziek, die zo'n belangrijke rol speelde in haar leven.

Suzanne Leenhoff was de dochter van de Zaltbommelse stadsbeiaardier Leenhoff. Het verhaal over haar leven en haar huwelijk met Manet heeft tot veler verbeelding geleid en ook tot het boek 'Madame Manet', muziek en kunst in het Parijs van de impressionisten', geschreven door Ton van Kempen. Het voormalige Streekarchief Bommelerwaard heeft veel waardevolle bijdragen geleverd aan het boek. Dat is ook de reden waarom de Stichting Vrienden deze voorstelling naar Zaltbommel heeft gehaald. Suzanne zag als Madame Manet de eerste grote wereldtentoonstelling in Parijs. Ze ontving op haar salonavonden kunstenaars als Degas, Zola, Renoir en Monet. Ze flaneerde over de nieuwe boulevard Haussmann en ze beheerde op creatieve wijze de erfenis van Edouard Manet.

Vrienden van de Bommelerwaardse archieven en één introducé betalen 5 euro per persoon voor de voorstelling inclusief kopje koffie of thee. Mensen die op deze zondagmiddag Vriend willen worden zijn ook van harte welkom en betalen 5 euro. Bovendien krijgen zij een mooi cadeautje: een kopie van de huwelijksakte uit 1863 van Edouard Manet en Suzanne Leenhoff. De originele akte wordt bewaard bij het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel. Wie geen donateur wil worden, maar toch de voorstelling wil bezoeken, betaalt 10 euro.

Reserveren voor deze voorstelling kan uitsluitend via het contactformulier van de website:

q www.bommelerwaardsearchieven.nl