Vervuiler Afgedamde Maas opgespoord

poederoijen • Drinkwaterbedrijf Dunea en Waterschap Rivierenland hebben achterhaald wie bestrijdingsmiddelen heeft geloosd op de Afgedamde Maas. Sinds donderdag gebruikt Dunea het water weer als bron voor drinkwaterproductie.

Daarmee komt een einde aan de tijdelijke inname uit rivier de Lek, die drie maanden geduurd heeft nadat uit metingen bleek dat het water vervuild was. Er zat dimethoaat in, een middel dat onder meer in de land- en tuinbouw wordt gebruikt.

Uit onderzoek van Waterschap Rivierenland en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is de veroorzaker van de verontreiniging naar voren gekomen. Die heeft op aanwijzingen van het waterschap maatregelen genomen om verdere vervuiling te voorkomen. Het waterschap is een procedure gestart om de kosten die gemaakt zijn te verhalen. Ook wordt bekeken of de veroorzaker strafrechtelijk wordt vervolgd.

Ad de Waal Malefijt, sectormanager Water bij Dunea: "Calamiteiten zijn nooit helemaal uit te sluiten, maar wel eerder aan te pakken als men zich meldt. Dan kunnen we samen maatregelen treffen om de gevolgen én de kosten te beperken. Dat is helaas niet gebeurd. We gaan gemaakte kosten dan ook verhalen op de veroorzaker. Het kan niet zo zijn dat onze klanten daarvoor opdraaien."

Wat de Waal Malefijt betreft is een schone rivier een gezamenlijke verantwoordelijkheid. "We willen met iedereen samenwerken, ook met lokale land- en tuinbouworganisaties en tuinders in de Bommelerwaard."