• Esmeralda te midden van haar familie na de huldiging.
• Esmeralda te midden van haar familie na de huldiging. Foto: Janneke Boogaard

Achttien meter ver met pijl en boog

kerkdriel • Esmeralda Struijk (10) werd maandag gehuldigd door burgemeester Henny van Kooten en wethouder Anita Sørensen. Esmeralda is de beste handboogschutter van Nederland in haar leeftijd en klasse.

Op 19 maart is de Ammerooise Nederlands kampioen Recurve3 geworden bij de dames aspiranten t/m 10 jaar. Ze liet haar drie concurrenten ver achter zich.

Recurve is het type boog dat Esmeralda heeft gekozen om zich verder in te bekwamen. De afstand waarover in deze klassen geschoten wordt bij indoorwedstrijden is achttien meter. Esmeralda treedt in de voetsporen van haar vader, die het handboogschieten ook al jaren beoefent.

Fitness

Om de boog te spannen, heb je sterke armspieren nodig. Esmeralda oefent meestal drie keer per week één tot anderhalf uur in de schiethal in Ammerzoden. "Ze is nu ook geselecteerd als regiotalent, dat betekent één keer per maand extra trainen op hoger niveau en iedere dag fitnessoefeningen doen", vertelt haar vader.

Ook de rest van de familie was meegekomen voor de huldiging op het gemeentehuis. De oma van Esmeralda heeft vroeger ook aan handboogschieten gedaan en haar opa was één van de oprichters van de club, nu bijna vijftig jaar geleden.

Jong en sportief blijkt een goede combinatie in Maasdriel. Al eerder dit jaar huldigde het gemeentebestuur Twan van Gendt (bmx), Jill Bogers (dressuur) en Melvin van Boxtel en Elise Cuypers (linedance), Boyd van der Voorn (motocross) en Lin Si van Markensteijn (acrogym), die allen nationale of zelfs wereldtitels behaalden.