'Overal zie je auto's juist terugkomen in de stad'

Winkeliers willen geen autovrije Markt

zaltbommel • De gemeente Zaltbommel is een pilot aan het voorbereiden in opdracht van de gemeenteraad. Gedurende een jaar wordt de Markt afgesloten voor auto's. Op de Havendijk moeten mensen gaan betalen om te parkeren. Daarentegen wordt de eerste twintig minuten parkeren in de hele binnenstad gratis.

De laatste twee onderdelen van het plan hebben de instemming van de Ondernemers Vereniging Zaltbommel. "Door op de Havendijk een klein bedrag te gaan vragen hopen we dat bewoners en winkelpersoneel uitwijken naar de Beersteeg. Daarmee komen er plaatsen vrij op de Havendijk voor het winkelend publiek", zegt Rob Muller, secretaris van de OVZ.

Maar de afsluiting van de Markt, daar is volgens Muller het merendeel van de winkeliers op tegen. Leo van Dalen van Bruna en Intertoys is één van hen. "Ik vind het niet verstandig in deze tijd. De detailhandel heeft het nog steeds zwaar. We hebben ons er goed in verdiept, overal zie je auto's juist terugkomen in de stad."

Kerkstraat

Van Dalen wijst verder op de nadelen van afsluiting van de Markt voor bewoners van met name de oude panden in de Kerkstraat. "Die route zullen auto's en vooral ook vrachtwagens gaan nemen als ze niet over de Markt kunnen. Vrachtwagens kunnen niet onder de Waterpoort door. Met meer verkeer in de Kerkstraat neemt de kans op schade toe, door trillingen of doordat er te dicht langs hoeken van gevels gereden wordt."

De parkeervakken op de Markt zijn volgens de ondernemer ook hard nodig. "Daar parkeren een paar honderd mensen per dag. Die plekken kunnen we niet missen."

Wino van Kooten van de Blokker voegt eraan toe dat mensen Zaltbommel waarderen vanwege de speciaalzaakjes zoals de sigarenwinkel en bloemenzaak. "Ze willen daar even gauw voor de deur parkeren en dan weer weg. Mensen komen hier niet een hele dag winkelen, we moeten niet vergeten dat we gewoon een boodschappenstadje zijn. We moeten dus gigazuinig zijn op elke parkeerplek die er is."

Slaapkoppen

Van Kooten noemt het plan dan ook een lachertje. "Stelletje slaapkoppen daar op het gemeentehuis", moppert hij. "Het wordt verkeerstechnisch een chaos, en de Markt wordt leeg en doods." Van Dalen: "Volgens de politiek kunnen er dan leuke dingen worden georganiseerd op de Markt. Maar dat doen we nu ook al. Dan is de Markt afgesloten, en ook op dinsdag en zaterdag voor de Markt. Een permanente afsluiting heeft geen toegevoegde waarde." De conclusie van de ondernemers: de politiek luistert niet naar hen.

Ook al gaat het nu alleen nog maar om een pilot van een jaar, de ondernemers willen proberen die tegen te houden. "In Vught kelderde de omzet van winkels met dertig tot veertig procent toen ze het centrum autovrij maakten. Niet alle winkels houden dat een jaar vol", vreest Van Kooten. "Als je nu al weet dat het niet werkt, is die proef ook niet nodig."

"De gemeente heeft aangegeven met ons te gaan overleggen als voorbereiding op de pilot. Die uitnodiging wachten we af, en daarnaast gaan we proberen de gemeenteraadsleden op andere gedachten te brengen", kondigt Rob Muller aan. Mocht dat echt niet lukken, dan pleit de OVZ voor uitstel van de pilot naar volgend voorjaar.

Janneke Boogaard